Skip to main content

Blinken: Bit će posljedica u slučaju ruske agresije

Planeta 11. apr 2021.
< 1 min čitanja

“Bit će posljedica u slučaju ruske agresije u Ukrajini”, upozorio je američki državni sekretar Antony Blinken i izrazio “zabrinutost” Sjedinjenih Država zbog gomilanja ruskih snaga na ukrajinskoj granici, prenosi Hina.

“Na granici ima više ruskih postrojbi nego ikada od 2014. tokom prve ruske invazije”, ocijenio je Blinken u razgovoru koji je u nedjelju objavio kanal NBC, i ponovio ovosedmičnu procjenu Bijele kuće.

Predsjednik Joe “Biden je bio jako jasan: ako Rusija postupi nepromišljeno ili agresivno, skupo će ju stajati, bit će posljedica“, dodao je ne preciziravši mogući odgovor.

Kriza traje od 2014.

Antony Blinken, koji je razgovarao o tom predmetu u petak telefonom s francuskim i njemačkim kolegama, naglasio je da “Sjedinjene Države i evropski partneri dijele iste zabrinutosti”.

U ratu u Donbasu, koji je počeo u aprilu 2014. nakon prozapadne revolucije u Ukrajini i ruske aneksije Krima, poginulo je više od 13.000 ljudi i oko 1,5 miliona je raseljeno.

Intenzitet sukoba je pao nakon mirovnih sporazuma u Minsku 2015. ali političko rješenje nije pronađeno.

Rusija odbacuje mogućnost rata

Dmitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja, odbacio je u nedjelju mogućnost rata s Ukrajinom, koju danima brine gomilanje ruskih snaga na njezinim granicama.

“Niko ne kreće putem rata, i nitko ne prihvaća mogućnost rata”, izjavio je Peskov u razgovoru na državnom kanalu Rusija 1, objavljenom navečer u Moskvi.

“Niko ne prihvaća mogućnost građanskog rata u Ukrajini”, dodao je i jamčio da “Rusija neće ostati ravnodušna na sudbinu rusofonih stanovnika koji žive na jugoistoku” Ukrajine, gdje od 2014. traje rat između postrojbi Kijeva i proruskih separatista.

(Al Jazeera)