Skip to main content

Bjelogrlić: ProGlas ne poziva na bojkot, o tome treba da odluče političke partije

Info 17. апр 2024.
2 min čitanja

"Ovo nije poziv na bojkot, ovo je poziv na borbu za izborne uslove, upravo da do bojkota ne bi došlo. Da li ima dovoljno vremena da se ti uslovi ispune do 2. juna? Sumnjamo".

ProGlas ne poziva na bojkot, ovo je poziv na borbu za ispunjenje izbornih uslova, da do bojkota ne bi došlo – rekao je na današnjoj konferenciji za novinare glumac Dragan Bjelogrlić i jedan od inicijatora ProGlasa.

Podsetimo, opozicija je danas, nakon četvrtog pokušaja da sa vlastima napravi dogovor o ispunjenju uslova za fer i demokratske izbore saopštila da su dogovor opet propali, odnosno da vlast nema nameru da ispuni osnovne uslove.

Sumnjamo da ima vremena da se do 2 . juna ispune uslovi, istakao je Dragan Bjelogrlić.

Kako je dodao, do jeseni je to realnije da se ispuni.

– Ali o tome će odlučiti političke partije – rekao je Bjelogrlić, govoreći o mogućem bojkotu beogradskih izbora, 2. juna.

Dragan Bjelogrlić, rekao je da je ProGlas u decembarskim izborima pozivao građane da izađu na izbore.

„Nažalost, tada smo bili suočeni sa nizom nepravilnosti i sistemskih prevara koji su u potpunosti obesmislili demokratski princip slobodnog izražavanja volje građana u izbornom procesu. Izbori 17. decembra nisu bili ni slobodni, ni demokratski, ni pošteni. U periodu koji je usledio pokušali smo da ujedinimo sve političke i društvene subjekte koji su smatrali da je u decembru došlo do izborne krađe i da zajednički krenu u borbu za promenu izbornih uslova“, rekao je on.

On je dodao da su verovali da će pregovori vlasti i opozicije doneti napredak u izbornom procesu i da će građani u poštenijim izbornim uslovima imati šanse da nešto promene.

„Nažalost, to se nije dogodilo. Na današnji dan nijedan od zahteva nije suštinski ispunjen. U takvim okolnostima, Proglas nema moralno, etičko i društveno-odgovorn pravo da poziva građane na takve izbore izađu. U ideji sistemskih promena, na putu ka oporavku jednog društva, slobodni i fer izbori, pravo da se neometano glasa i da se glasovi tačno prebroje su prva i osnovna tačka od koje se mora krenuti. Bez toga, kao društvo ne možemo ići dalje. Proglas će pozvati građane u borbu za ispunjenje minimuma uslova za fer i poštene izbore. Ovo nije poziv na bojkot, ovo je poziv na borbu za izborne uslove, upravo da do bojkota ne bi došlo. Da li ima dovoljno vremena da se ti uslovi ispune do 2. juna? Sumnjamo, mislimo da je jesen mnogo realnija, ali o tome će odlučiti partije koje učestvuju na izborima. Na nama je da se zajedno sa građima borimo za izborne uslove koje će omogućiti teren za fer i poštenu izbornu utakmicu. U cilju svega ovde rečenog, Proglas kreće sa aktivnostima koji će, prema našoj proceni, obezbediti osnov za jednu sveobuhvatnu borbu građana. U petak, 19. aprila, na kanalu N1, biće emitovan dokumentarni film ‘Sistemska prevara’, koji je sačinio tim Proglasa. U danima koji slede, pokušaćemo da napravimo sastanke sa civilnim sektorom, sindikatima, studentskim organizacijama i svim ostalim društveno-političkim subjektima, s pozivom da se uključe u ovu borbu. Početkom maja, Proglas će krenuti u mitinge i tribine širom Srbije u kojima će pozivati građanke i građane u borbu za ispunjenje izbornih uslova. Uvereni smo da samo jedinstveni i sveobuhvatni pritisak građana može naterati političke činioce da se obezbede fer uslovi za izbori i tako sprečiti produbljivanje političke krize u kojoj živimo već duže vreme“, rekao je on, prenosi Nova.

(Danas, Nova, Foto: Beta – Dragan Gojić)