Skip to main content

Andrej Obradović završio štrajk glađu, ali ne odustaje od borbe

Građani 17. апр 2024.
2 min čitanja

"Obradovićev čin da bude prekretnica za jedan daleko ozbiljniji i zakonitiji pristup tužilaštva situacijama gde se ukazuje na zlostavljanje od strane policijskih službenika"

Andrej Obradović je prekinuo štrajk glađu završivši razgovor sa tužiteljkom u Prvom osnovnom tužilaštvu. U svoj organizam nije unosio hranu punih čest dana, a na ovaj čin su ga naterale institucije koje su do danas ćutale na policijsku brutalnost koju je on pretrpeo sa svojom cimerkom.

Obradović je skoro tri sata bio na razgovoru, a ispred tužilaštva su ga čekali studenti, aktivisti, njegova majka, kao i narodni poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević.

Pozvan je u svojstvu građanina, a nakon dva meseca od nemilog događaja dao je i svoju izjavu. Navodi da se nada najboljem ishodu.

– Moram da obavestim javnost da sam sinoć bio životno ugrožen, svoj protest nastavljam, ali nažalost moram da prekinem štrajk glađu. Pozivam sve da se naoružamo, ne pištoljima, već strpljenjem i istinom i da pobedimo, jer „Sloboda ili ništa“, kaže Obradović.

Objašnjava da će protest nastaviti na miran način, kao što su i do sada borili. Poziva sve žrtve nasilja, ne samo institucionalnog, već i svakog drugog, da mu se obrate kako bi se zajedno udružili.

Očekuje pozitivan epilog nakon današnjeg razgovora, da će sve ići u pozitivnom pravcu, te je siguran da će policijski službenici biti pozvani da daju iskaz i da će disciplinski postupak biti u toku.

Obradović je izjavio da će pokrenuti postupak protiv Branke Gajić, potparolke Prvog osnovnog javnog tužilaštva, zbog obmane javnosti.

– To je ušlo u zapisnik, prihvatio sam i da ako ne žele da podignu disciplinski postupak da se tužilaštvo oglasi po drugi put i iznese istinu. Rekli su da će isto i uraditi, navodi Obradović.

Obradovićev advokat Miloš Janković ukazuje da smo suočeni sa velikim problemom, koji podrazumeva da kada su u pitanju pritužbe i prijave građana protiv policije tužilaštva pokazuju neblagovremeno i neefikasno postupanje.

– Reč je o tome da se građani koji saslušavaju tek nakon šest meseci, da se ne sprovode sve radnje koje su neophodne da se utvrdi da li je došlo do zlostavljanja. Nažalost, iskustvo je da tužilaštva nisu uspevala u brojnim slučajevima da utvrde da li je bilo nasilja, većinom su se opredelili da se krivične prijave odbacuju, navodi Janković.

Ono što se može zaključiti, kako on kaže, da u našem društvu je bilo neophodno da do ove situacije dođe i da jedan mladi čovek započne štrajk glađu da bi se pokrenuo postupak i istraga kakav je za očekivati.

Nada se da će ovo što je Obradović učinio biti prekretnica za jedan daleko ozbiljniji i zakonitiji pristup tužilaštva situacijama gde se ukazuje na zlostavljanje od strane policijskih službenika.

– Ovde se postavlja pitanje zašto policija svoju intervenciju nije snimala kamerom, kao i zašto lica nisu odmah odvedena na lekarski pregled, zašto nije omogućeno prisustvo advokata. To su mere koje mogu pomoći da se utvrdi šta se dešavalo, ali i da preventivno deluje da se ne događa ono što ne treba u jednom civilizovanom društvu, ističe Janković.

Pravni koraci će biti usmereni ka tome da se sprovede zakonom propisana procedura, i da on, kao zaštitnik oštećenog, pomogne tužiocu da dođe do istine.

(Danas, Foto: RSE)