Skip to main content

Bivši logoraši i ratni veterani posetili mesta zatočenja u BiH i uputili zajedničkiu apel javnosti

Jugoslavija 05. mar 2023.
2 min čitanja

"Sećajući se stradanja svih, ma iz kojeg naroda bili, spremni smo da jednako osudimo svaki zločin počinjen od strane bilo koga"

Centar za nenasilnu akciju (CNA) zajedno sa bivšim logorašima iz različitih delova Bosne i Hercegovine, mirovnim aktivistima, novinarima i ratnim veteranima, od 3. do 6. marta organizovao je zajednički obilazak četiri lokacije koje su služile kao mesta zatočenja u toj državi.

Reč je o četiri silosa na području Tarčina kod Hadžića, Kaćuna kod Busovače te u Žepču i Derventi.

Kako je saopšteno iz CNA, na kraju su, simbolički, obišli i obeležili Željezni most u Doboju na kojem je u junu 1992. streljano 13 logoraša.

Nakon posete nekadašnjim lokacijama zatočenja upućen je zajednički apel javnosti u kojem, između ostalog, navode da su „sećajući se stradanja svih, ma iz kojeg naroda bili“, spremni da jednako osude svaki zločin počinjen od strane bilo koga i da žele da ukažu na neophodnost da se svaka žrtva poštuje i „da je to put ka izgradnji održivog mira u kojem želimo živeti“.

„Naše prijatelje, komšije, sunarodnike i sve ljude dobre volje pozivamo da nam se pridruže na ovom putu sećanjem na sve žrtve i uvažavanjem svake ljudske patnje. Ne bežeći od svih naših razlika, verujemo da međusobno uvažavanje i razumevanje, zasnovano na ovim principima, može stvoriti prostor za dijalog u kojem ćemo otvorena srca čuti jedni druge, čuti za naše boli i potrebe koje su, u toliko mnogo slučajeva, slične“, navodi se između ostalog u tom apelu.

„Pozivamo vlasti, posebno one na lokalnom nivou, da žrtvama koje se bore za pravo na sećanje budu podrška, a ne prepreka, da im omoguće nesmetan pristup lokacijama, kao i  trajno obeležavanje ovakvih mesta. Želja nam je da se stradanje nikada više ne ponovi“, dodaje se u apelu.

Bivši logoraši i mirovni aktivisti, njih više od 50, koji su učestvovali u obilasku ovih mesta i zajednički stali iza ovog apela dolaze iz sledećih mesta: Mostar, Jablanica, Konjic, Sarajevo, Rogatica, Višegrad, Bijeljina, Zenica, Zagreb, Glina, Kruševac, Beograd, Podgorica, Bihać, Novi Grad, Šamac, Derventa, Zavidovići, Žepče, Brčko, Rudo, Busovača, Fojnica, Prijedor, Livno, Doboj, Vareš, Jajce…

Centar za nenasilnu akciju podseća i da su brojna mesta stradanja, patnje, mučenja širom Bosne i Hercegovine neobeležena jer se lokalne vlasti protive postavljanju obeležja za mesta stradanja ljudi koji su pripadali narodu koji u toj sredini danas nije većinski.

„Bivši logoraši i porodice žrtava se danas, nakon toliko godina, i dalje bore za pravo na sećanje na svoje najmilije. Centar za nenasilnu akciju od 2015. godine podržava i akciju obeležavanja neobeleženih mesta stradanja u BiH, a do sada su na ovaj način od zaborava pokušali otrgnuti više od 130 mesta stradanja širom BiH“, podseća se u saopštenju.

(Autonomija, foto: CNA)