Skip to main content

Biserko: Desničarske grupe obavljaju posao za vlast u glorifikovanju ratnih zločinaca

Aktuelno 15. nov 2021.
2 min čitanja

Pažnja, koju je u regionu i svetu, privukao incident oko murala Ratka Mladića je najveći benefit svega što se dešavalo prethodnih dana, ističe za Danas Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji.

Podserimo, aktivistkinje za ljudska prava Jelena Jaćimović i Aida Ćorović brutalno su privedene nakon što su prošlog utorka bacile jaja na mural posvećen osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću.

Od tada napetost oko murala, koji se nalazi na uglu Njegoševe i Alekse Nenadovića, ne jenjava danima.

Sve je počelo kada je MUP zabranio najavu akcije Inicijative mladih za ljudska prava da će prekrečiti mural posvećen Mladiću.

Dan nakon privođenja Jaćimović i Ćorović, Đorđo Žujović iz Socijaldemokratske partije Srbije bacio kreč na mural koji su potom nepoznate osobe očistile.

Potom su nepoznate osobe ispisale crnim sprejem grafite podrške Mladiću na prostorijama Incijative mladih, da bi dvojica nepoznatih mladića, nakon skupa “Mural mora pasti”, koji je održan u subotu, napali aktivistkinje Žena u crnom pri čemu su im oteli i zapalili platno sa natpisom “Nikad nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici”.

Kako je N1 jutros javio, nepoznata osoba bacila je crnu farbu na mural.

Biserko naglašava za naš list da desničarske grupe širom zemlje obavljaju posao za vlast u smislu glorifikovanja ratnih zločinaca.

– Ne znam koliko događaj oko murala koji nosi u sebi energiju za reakcije, ali važno je da se u Srbiji probudila građanska ne samo svest, već i potreba da se javno reaguje – smatra Biserko.

Upitana da prokomentariše privođenje Jaćimović i Ćorović, naša sagovornica odgovara da će se to sve češće dešavati, odnosno da će biti hapšeni svi oni koji kritikuju vlast.

Što se tiče opozicije, Biserko smatra da opozicija u Srbiji nije spremna da se bavi pitanjima ratnih zločina i zločinaca.

Apsurdno je da opozicija kaže da sve što se dešava oko murala skreće pažnju od tema, kao što je krađa budućih izbora. Pa zar nije glavna tema to da se Srbija otkači od sramnog tereta prošlosti, koji niko od političkih elita ne tretira ozbiljno – naglašava Biserko za naš list.

(Danas, foto: NDNV)