Skip to main content

Biserko: Beograd ni nakon 16 godina nije pristao na nezavisnost Crne Gore

Jugoslavija 21. maj 2022.
2 min čitanja

Beograd je 21. maj 2006. godine doživio dramatično i dan-danas, nakon 16 godina, nije pristao na nezavisnost Crne Gore, istakla je u razgovoru za Gradsku RTV predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko.

Crna Gora je, naglašava, odmah primljena u Ujedinjene nacije, priznale su je Amerika i Evropska unija, čime je stavljena tačka na njenu nezavisnost.

Borba Crne Gore za nezavisnost i dalje traje, jer Srbija i dalje vodi kampanju protiv samostalnosti Crne Gore, upozorava Biserko. To se vidjelo kada su, prema njenim riječima, Rusi organizovali neuspjeli državni udar 2016. godine, a kasnije i sa organizovanjem litija koje su vodili oni koji su bili protiv nezavisne Crne Gore, ukazala je Biserko. Ipak, polaže nade u novu Vladu.

“Videćemo kakav će biti domet ove manjinske Vlade i da li će uspjeti da taj negativni trend okrene Crnu Goru u pravcu euroatlanskih integracija. Crna gora je odmah primlljena u UN, priznata je od strane Amerike i EU, čime je stavila tačku na pitanje njene nezavisnosti”, istakla je Biserko.

Prisjeća se da je referendum pratilo veliko nezadovoljstvo u Beogradu, te da su samo pojedinci razumjeli i podržavali osamostaljenje Crne Gore. Bilo je, kaže, napetosti na sjeveru Crne Gore, jer je, prema riječima Biserko, na referendum uticao Beograd preko medija, bezbjednosnih službi i prosprskih partija.

“Srpski mediji su kampanju vodili od 2003. kada je ustanovljena zajednica Srbije i Crne Gore. To se nastavilo u predvečerje referenduma kada su počeli da siju strah da Crnogorci neće moći da se liječe u Beogradu i da neće moći da studiraju u Beogradu. Zatim su tražili duplo državljanstvo za sve Srbe iz Crne Gore. Taj dan u Crnoj Gori, u Podgorici, bio je vrlo neobičan skup, pored opšteg veselja i euforije koja je nastala. Bilo je tu dosta diplomata, raznih špijuna, bila je tu različita kombinacija ljudi koji su tu bili iz različitih razloga, čak i onih iz međunarodne zajednice koji su usporavali i osporavali proces crnogorske nezavisnosti” , govori Biserko.

(Antena M/Gradska RTV, foto: N1)