Skip to main content

BIRODI: REM da pokrene postupak protiv TV Prva zbog emitovanja manipulativnog priloga o Dinku Gruhonjiću

Vojvodina 23. мар 2024.
< 1 min čitanja

"Stvara se atmosfera sukoba u društvu"

Biro za društvana istraživanja – BIRODI pozvao je Regulatorno telo za elektronske medija (REM) da hitno, a shodno članu 35 Zakon o elektronskim medijima, pokrene postupak protiv TV Prva kao pružaoca medijskih usluga zbog prikazivanja manipulativnog priloga o Dinku Gruhonjiću, univerzitetskom profesoru i programskom direktoru NDNV-a.

“Autorka intervja sa predsednikom Republike, Aleksandrom Vučićem, Marija Savić Stamenić emitovala je tokom intervjua manipulativan video-kolaž gostovanja Gruhonjića na prošlogodišnjem dubrovačkom festivalu Rebedu, u kojem je izrečeno o Dinku Šakiću od strane Dinka Gruhonjića predstavljeno na nepotpun način. O manipulativnoj prirodi ovog medijskog sadržaja, koji je preuzet sa socijalnih mreža, ukazao je sajt Raskinkavanje. Konkretno, autorka intervjua nije proverila da li se radi o manipilativnom ili izvornom medijskom sadržaju koji je dostupan na internetu. Ovim činom novinarke Marije Savić Stamenić su prekršeni članovi 4 i 5 Pravilnika o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga, zbog čega REM ima zakonsku obavezu da pokrene postupak protiv TV Prva”, upozorio je danas BIRODI.

Iz te organizacije su ukazali da, pored kršenja medijskog normativnog okvira, emitovanje takvog medijskog sadržaja ima posledice po bezbednost Dinka Gruhonjića.

“To govori i video prilog, koji je objavilo Nezavisno društvo novinara Vojvodine na mreži X o napadu na Dinka Gruhonjića, a u kojem se vidi građanin koji se sukobljava sa Dinkom Gruhonjićem i koji je se očito informisao šta je Dinko Gruhonić govorio o Dinku Šakiću upravo putem tog manipulativnog medijskog sadržaja, a što odudara od stvarno izrečenog od strane Gruhonjića”, naveo je BIRODI.

U saopštenju se upozorava da se emitovanjem spornih sadržaja sa društvenih mreža na televiziji sa nacionalnim pokrivanjem ne urušava samo ustavno pravo na potpuno, istinito i pravovremeno informisanje, već se i stvara atmosfera sukoba u društvu.

“Iz tog razloga pozivamo REM da reaguje bez odlaganja!”, porućili sui z BIRODI-ja.

(Autonomija)