Skip to main content

Bilo je lepo biti Senćanin…

Građani 04. nov 2011.
2 min čitanja

– U ta dva dana bilo je jako dobro biti Senćanin, osećali smo snagu udruživanja i ujedinjenja – kaže u anketi „Mađar so“-a sa građanima Sente Laslo Šandor. Toliko se ljudi, valjda, nikada nije okupilo kako bi podigli svoj glas protiv bezumnog rata i katastrofalne miloševićevske nacionalne politike – podseća ovaj sagovornik lista povodom dvadesetogodišnjice velikog antiratnog mitinga protiv slanja vojnika iz Vojvodine na vukovarsko ratište, održanog 5. novembra 1991. godine.

– Još i danas nerado pomišljamo na one ratne godine. Zajedno sa više stotina rezervista, i moj muž je dobio poziv za mobilizaciju i odazvao senaređenju za mobilizaciju. Srećom, nisu ih odveli daleko, bili su stacionirani u Tornjošu, na poljoprivrednom dobru, ali se već onda raširila užasavajuća vest da senćanske muškarce žele da odvedu na front u Hrvatsku. Sa ostalim ženama i ja sam otišla za svojim južem u Tornjoš, na našu zabrinutost nismo dobile umirujući odgovor, čak su nas prekorili da će biti problema ukoliko se ne vratimo u grad. Reč po reč, nezadovoljstvo je preraslo u sve veće ogorčenje, da bismo se vratile u Sentu, očekujući nekakvo rešenje od opštinskog rukovodstva – seća se Maria Pristal.

Prema rečima Vilmoša Kasaša, na Glavnom trgu u Senti pre dve decenije bilo je preko dvadeset članova njegove šire porodice. – Vlast je mirovni protest okarakterisala kao otvorenu pobunu, strahovalo se da će se obračunati sa onima koji odbiju naređenje. I pored pretnji, krizni štab je radio svoj posao – iznosi Kasaš.
Sabolč Vartuš kaže da je zajedno sa suprugom i on izašao u centar grada, kako bise , kao i mnogo njegovih poznanika, prijatelja i saradnika, založio za mir. – Masa je u glas skandirala, zahtevala promene, zaustavljanje krvavog građanskog rata i toliko željenu mirnu svakodnevicu. Tada smo osetili da, kada je problem veliki, da možemo da se udružimo u interesu dobre stvari – priseća se Vartuš.

U znak sećanja na veliki antiratni protest, za subotu je sazvana i javna svečana sednica opštinske skupštine u Senti, a biće otvorena i izložba dokumentarnih fotografija novinara i fotoreportera Jožefa Gergelja, pod nazivom „Hoćemo mir!“ (1991-2011).

(Mađar so)