Skip to main content

Bilčik: Dolazak „Raša tudeja“ u Srbiju – suprotnost usklađivanju politike sa EU

Info 14. нов 2022.
< 1 min čitanja

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je da je dolazak ruske državne televizije „Raša tudej“ u Srbiju suprotstavljen posvećenosti Beograda da uskladi spoljnu politiku sa EU.

„Dela govore glasnije od reči. Povratak ruske propagande na velika vrata u Srbiju, u vidu početka rada ‘Raša tudeja’, suprotan je posvećenosti Srbije da uskladi spoljnu politiku sa EU. Zemlja koja je ozbiljan kandidat za članstvo u EU ne treba da bude centar za širenje dezinformacija Kremlja“, poručio je Bilčik na Tviteru.

Ruski „Sputnjik“ objavio je u nedelju da će „Raša tudej“ uskoro početi rad na srpskom jeziku.

Savet EU je u martu odlučio da obustavi distribuciju ruskih državanih medija „Raša tudej“ i „Sputnjik“ na teritoriji cele EU. Kako su preneli mediji, sankcije pokrivaju sva sredstva za prenos i distribuciju, kao što su kablovska, satelitska, IPTV, platforme, veb stranice i aplikacije, a sve relevantne licence, ovlašenja i dogovori o distribuciji su suspendovani, naveli su u Savetu EU.

U Briselu su ocenili da su ta dva medija važni instrumenti u „podsticanju i podršci ruske agresije” protiv Ukrajine i da predstavljaju „značajnu i direktnu pretnju javnom redu i bezbednosti EU”.

(N1)