Skip to main content

Prvi susret kineskog i američkog predsednika posle pet godina

Planeta 14. нов 2022.
2 min čitanja

Prvi put posle više od pet godina i nakon pojačanih napetosti oko Tajvana, kineski i američki predsednik Si Đinping i Džozef Bajden, sastali su se jedan na jedan.

Na samitu lidera zemalja G20 u Indoneziji, Bajden i Đinping su seli da razgovaraju, uputivši međusobne opaske i reči pomirenja.

Moćne zemlje su na potpuno suprotnim stranama po mnogim pitanjima, a pre svega oko Tajvana, ostrva na koje Kina kaže da polaže pravo.

Bajden i Đinping su ranije razmenili oštre poruke oko Tajvana, a velike napetosti izazvane su u avgustu ove godine kada je Nensi Pelosi, predsedavajuća donjeg doma američkog Kongresa i Bajednova saradnica, posetila ostrvo uprkos upozorenjima Kine.

Kina je zbog tog poteza, podigla borbene avone i organizovala vojne vežbe na granici sa Tajvanom.

Susret Bajdena i Đinpinga u Indoneziji je njihov prvi direktni od Davosa, godišnjeg samita u Švajcarskoj, pre više godina, i ujedno prvi otkako je Đinping ponovo izabran za kineskog lidera na nedavnom Kongresu Komunističke partije.

Šta je rekao Đinping?

„Gospodine predsedniče, drago mi je da vas vidim. Poslednji put smo se sreli u Davosu, pre više od pet godina. Otkako ste posatli predsednik Amerike bili smo u onlajn kontakt, ali ništa ne može da zameni sastanak licem u lice.

„Stekli smo iskustvo, ali i izvukli pouke. Istorija je najbolji udžbenik tako da nju treba da koristimo kao ogledalo.

„Trenutno su američko-kineski odnosi opterećeni (nekim pitanjima), a do tog odnosa nam je mnogo stalo… kao lideri dve velike zemlje moramo da zacrtamo pravi kurs.

Moramo da pronađemo pravi put za unapređenje bilateralnih odnosa“, rekao je Đinping.

Dodao je da je njihov susret privukao pažnju sveta koji očekuje da odnosi budu bolji.

„Moramo da radimo sa svim zemljama da bismo uspostavili svetski mir“, poručio je kineski lider.

Šta je rekao Bajden?

Ukazao je na važnost izbegavanja „sukoba“ SAD i Kine.

Bajden se saglasio sa Đinpingom da nema ničeg boljeg od razgovora licem u lice.

„Predan sam tome da linija komunikacije između nas bude otvorena“ kako bi dve zemlje mogle „zajedno da rade na hitnim globalnim pitanjima“, kao što su klimatske promene i ugrožavanje svetske bezbednosti.

Svet „očekuje“ da dve nacije rade u partnerstvu, dodao je Bajden.

(BBC)