Skip to main content

BiH se pridružila međunarodnim sankcijama Rusiji

Jugoslavija 24. maj 2023.
< 1 min čitanja

"Podrška narodu suverene i nezavisne Ukrajine"

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović izjavio je danas u razgovoru sa nerezidentnim ukrajinskim ambasadorom za BiH Vasiljom Kiriličom da se BiH pridružila međunarodnim sankcijama Rusiji.

Kabinet bošnjačkog člana Predsedništva BiH je da je on u razgovoru s Kiriličom “snažno osudio rusku agresiju na Ukrajinu i pružio podršku narodu suverene i nezavisne Ukrajine i njenom predsedniku Volodimiru Zelenskom”.

Bećirović je rekao da je BiH podržala Rezoluciju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, kojom se osuđuje ruska agresija na Ukrajinu, i pridružila se Deklaraciji visokog predstavnika EU o usklađivanju u vezi s restriktivnim merama u pogledu akcija koje potkopavaju ili ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine.

BiH je, navedeno je dalje, glasala za supenziju Rusije iz Saveta Evrope, 25. februara 2022. godine, a podržala je i Odluku Komiteta ministara Saveta Evrope o isključenju Rusije iz Saveta.

BiH se, dodao je, pridružila uvođenju sankcija Rusiji i podržala je 22 odluke Saveta EU, naglašava se u saopštenju.

Ukrajinski ambasador zahvalio je Bećiroviću zbog kontinuirane podrške Ukrajini, naglasivši da Ukrajince ohrabruje njegova otvorena podrška borbi za slobodu ukrajinskog naroda – stoji u saopštenju.

(Beta, foto: Pixabay)