Skip to main content

Istraživanje o kulturi u medijima u Srbiji: Trendovi promašenih tema, neprofesionalnosti i kiča

Kultura 24. мај 2023.
< 1 min čitanja

"Više od polovine analiziranih projekata - 56,7 odsto, uopšte ne spada u oblast kulture"

Medijski projekti iz oblasti kulture koji su u proteklih sedam godina sufinansirani državnim novcem u Srbiji, najčešće su se samo deklarativno bavili kulturom, pokazalo je danas predstavljeno istraživanje Kulturnog centra „Kaleidoskop“ i istimenog magazina za kulturu.

Istraživanje „Kultura u medijima – Šta podržava država“ obuhvatilo je detaljnu analizu medijskih projekata u kulturi (2015-2022) koji su sufinansirani iz budžeta Republike Srbije preko Ministarstva kulture i informisanja, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i informisanje i 152 lokalne samouprave.

U tom periodu realizovano je 2.480 projekata sufinansiranih sa ukupno 1.580.907.323 dinara (13.296.369 evra) državnog novca, a posebno su obrađeni i medijski projekti dva javna konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja koji promovišu i afirmišu teme iz oblasti kulture u 2021. i 2022. godini.

Kako je rečeno na današnjem panelu u Kolarčevoj zadužbini, više od polovine analiziranih projekata – 56,7 odsto, uopšte ne spada u oblast kulture, već se može podvesti pod opštu tematiku i oblast društvo.

Kulturnom baštinom bavilo se 13,4 odsto projekata, 8,3 odsto je potpuno nedefinisano, 7,2 odsto je u kategoriji obrazovanje, 5,9 odsto pokriva aktuelnu kulturnu produkciju, 3,1 odsto multikulturalnost, 2,8 odsto manifestacije, 1,1 odsto filmsko stvaralaštvo, 0,8 odsto vizuelno stvaralaštvo, a za 0,7 odsto projekata se ne može utvrditi oblast, naveli su autori istraživanja.

Devetomesečno istraživanje je pokazalo da su trendovi promašenih tema, neprofesionalnosti i kiča potisnuli aktuelnu kulturnu produkciju koja bi trebalo da bude noseća oblast u promociji i afirmaciji kulture u medijima.

Rezultati istraživanja i interaktivni prikazi sa statističkim podacima koji se mogu pretraživati po raznim kriterijumima ostaju trajno dostupni na portalu magazina za kulturu Kaleidoskop.

Projekat „Pod lupom: Kultura u medijima – Šta podržava država?“ je realizovan u okviru Programa malih medijskih grantova koji finansira Ambasada SAD, a administrira Nezavisno udruženje novinara Srbije.

(Beta, foto: Natalija Jakovljević)