Skip to main content

Bezbednosna situacija na Zapadnom Balkanu i dalje krhka, kaže Stoltenberg

Jugoslavija 26. jan 2024.
2 min čitanja

"Od napada naoružane grupe Srba na kosovsku policiju kod sela Banjska na severu Kosova 24. septembra, NATO je povećao prisustvo na Kosovu sa hiljadu dodatnih vojnika"

NATO smatra da je bezbednosna situacija na Zapadnom Balkanu i dalje veoma krhka, izjavio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg u petak, istakavši da na Kosovu i Bosni postoji potencijal za tenzije.

Stoltenberg se sastao sa premijerom Crne Gore Milojko Spajićem u sedištu NATO.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare, šef NATO je ponovio zabrinutost zbog porasta tenzija i nasilja tokom prošle godine na severu Kosova što je bio razlog da NATO pojača prisustvo za dodatnih 1.000 vojnika.

On je takođe potvrdio da NATO nastavlja da procenjuje potrebu za daljim prilagođavanjem prisutnosti i u Bosni i Hercegovini.

„Poruka je da se sve strane treba suzdržati od zapaljive retorike, te da se moraju poštovati teritorijalni integritet i međunarodno priznate granice Bosne i Hercegovine. Blisko smo sarađivali sa Evropskom unijom, i u Bosni, a sada zapravo radimo zajedno na terenu. Ali takođe podržavamo naše vojno prisustvo i na Kosovu. Dijalog u kojem posreduje EU, je jedini način da se pronađe trajno rešenje“, izjavio je generalni sekretar NATO.

Od napada naoružane grupe Srba na kosovsku policiju kod sela Banjska na severu Kosova 24. septembra, NATO je povećao prisustvo na Kosovu sa hiljadu dodatnih vojnika.

Predsednik bh. entiteta Republike Srpske Milorad Dodik je u više navrata pretio da će RS proglasiti nezavisnost u BiH, koja uključuje „novi finansijski sistem, pod kontrolom vlasti Republike Srpske“.

Crnogorski premijer Spajić je naglasio da je u crnogorskom nacionalnom interesu da Zapadni Balkan bude miran i stabilan.

On je izrazio spremnost Crne Gora da pojača prisustvo na Kosovu. Potvrdio je takođe posvećenost zemlje za teritorijalni integritet Bosne I Hercegovine.

„U našem dubokom nacionalnom interesu je, da održimo mir na Kosovu. Isto važi i za Bosnu i Hercegovinu. Naša nepokolebljiva posvećenost teritorijalnom integritetu Bosne, je od najveće važnosti za Crnu Goru“, izjavio je Spajić.

Šef Severoatlanstkog saveza je istakao ključnu ulogu Crne Gore u obezbeđivanju stabilnosti na Zapadnom Balkanu. On je pozdravio snažnu premijerovu posvećenost reformama, kao i put Crne Gore ka evroatlantskim integracijama.

Potvrđeno je nakon susreta da će Stalni savet NATO posetiti Bosnu i Hercegovinu naredne nedelje.

Stalni savet NATO čine svi ambasadori država članica Alijanse.

Njih 31 će tokom posete BiH, kako je rekao Stoltenberg, izraziti snažnu podršku teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.

Šef Alijanse je najavio da će tokom ove posete delegacija NATO poručiti da svi politički lideri moraju raditi na očuvanju jedinstva jer je to, prema njemu. „ključno za stabilnost zemlje i regiona“.

(Radio Slobodna Evropa, foto: Beta-AP)