Skip to main content

Bez zakona o imovini nema kandidature

Info 20. jun 2011.
< 1 min čitanja

Da bi Srbija na jesen dobila status kandidata, a možda i datum početka pregovora sa Evropskom unijom treba da usvoji zakon o javnoj svojini i počne donošenje zakona o restituciji, izjavila je predsednica srpskog parlamenta Slavica Đukić Dejanović.

“Kandidatura je realna ukoliko ispunimo sve što je potrebno. Ali ako ne usvojimo zakon o javnoj svojini i ne krenemo sa zakonom o restituciji, sve je moguće”, rekla je ona.
Đukić Dejanović je naglasila da će zbog toga Skupština ovog leta “raditi koliko god bude trebalo” i da je planirano da do 1. oktobra budu održane još dve ili tri sednice. Ona je izbegla da direktno odgovori da li je pitanje Kosova novi uslov EU za dalje integracije.

“Mogu o tome da imam lični stav, ali zvaničan stav o tome koja je naša crvena linija je poznat. Dakle, politika neuslovljavanja. Procena svih zvaničnika EU, a i naša, jeste da će dijalog s Prištinom jako dugo trajati, a pošto u oktobru očekujemo kandidaturu, ne verujem da se radi o novim uslovljavanjima.
Na pitanje koliko je realno da parlament usvoji zakon o restituciji do jeseni, pošto Vlada očito nema konkretan plan kako da ta imovina bude vraćena vlasnicima, predsednica parlamenta je odgovorila da je “nekoliko verzija ili mogućnosti tog zakona vrlo ozbiljno razmatrano, ali da očito Vlada o tome nema konačan stav” i da očekuje da će predlog tog zakona biti u parlamentu tokom letnjih meseci.

(agencije)