Skip to main content

Bez krivične odgovornosti za navijače zbog pokliča ‘Nož, žica, Podgorica’ u Crnoj Gori

Jugoslavija 20. окт 2023.
< 1 min čitanja

Navijači fudbalskog kluba Sutjeska iz Nikšića odgovaraće prekršajno zbog skandiranja pokliča „Nož, žica, Podgorica“ jer je tužilaštvo ocijenilo da nema elemenata za pokretanje krivičnog postupka, potvrđeno je Radiju Slobodna Evropa.

Podgoričko Više državno tužilaštvo je, kako navode, nakon analize dokaza ocijenilo da nema osnova za „preduzimanje krivičnog gonjenja protiv bilo kojeg lica, za bilo koje krivično djelo, koje se goni po službenoj dužnosti“.

„Oni su prekršili Zakon o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama, pa je dat nalog policiji za podnošenje zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka protiv njih“, kazali su iz Tužilaštva za RSE.

Krajem maja ove godine nekoliko desetina navijača nikšićke Sutjeske u Podgorici je, uoči fudbalske utakmice finala Kupa Crne Gore, podgoričkim ulicama pri dolasku na gradski stadion skandiralo „Nož, žica, Podgorica“.

Slogan je asocijacija na „Nož, žica, Srebrenica“, kojim se veliča genocid u kojem je 1995. u Srebrenici, u Bosni i Hercegovini, ubijeno više od 8.000 Bošnjaka.

Ove pokliče su tada oštro osudile nevladine organizacije, dio opozicionih partija, pozivajući nadležne da procesuiraju odgovorne a stranke tadašnje parlamentarne većine, Demokratski front, Demokrate i Građanski pokret URA nisu se oglasile.

Gradonačelnica Podgorice Olivera Injac kazala je tada da u Crnoj Gori nema mjesta netoleranciji i pozvala navijače da se javno izvinu.

Nakon oštrih reakcija navijači Sutjeske, koji sebe nazivaju „Vojvode“, demantovali su da njihovo skandiranje ima veze sa „genocidima i prozivanjem manjinskih naroda“.

Saopštenja i kritike upućene na njihov račun opisali su kao sramne i politički motivisane.

(Radio Slobodna Evropa, foto: Pixabay)