Skip to main content

Besmislene optužbe za separatizam

Autonomija 21. сеп 2008.
3 min čitanja

Predsednik pokrajinskog odbora DS-a Dušan Elezović za „Dnevnik“

Šef vojvođanskog odbora Demokratske stranke Dušan Elezović ocenio je da će novi statut APV obezbediti da Vojvodina ima „ne samo formalnu nego i funkcionalnu administraciju“.

On je za „Dnevnik“ izjavio da su se sve stranke vladajuće koalicije u Vojvodini – koju čini Koalicija „Za evropsku Vojvodinu“, Mađarska koalicija, koalcija okupljena oko SPS-a i Liga socijaldemokrata Vojvodine – usaglasile o Nacrtu statuta „s ciljem da u okviru Ustava Srbije maksimalno iskoriste sve mogućnosti da se Vojvodina zaokruži kao moderna evropska regija“. Elezović je pri tom dodao da pokrajinska vlast želi i da se kroz javnu raspravu stručna javnost, ali i svi građani Pokrajine, uključe u debatu o tome kako treba da izgleda budući statut APV.

– Uveren sam u to da će novi statut dobiti široku podršku vojvođanske javnosti, te da će imati dvotrećinsku podršku u pokrajinskom parlamentu, ali i većinsku saglasnost republičkog parlamenta jer je to uslov da stupi na snagu – rekao je Elezović.

On smatra da nema razloga za bojazan oko postizanja većinske podrške u Skupštini Srbije, jer očekuje da će stranke koje čine većinu na republičkom nivou glasati isto kao i njihove pokrajinske organizacije u Skupštini Vojvodine. Po njemu, ta je podrška važna jer će, kako je naveo, usvajanjem novog statuta „Vojvodina i formalnopravno dobiti status modernog evropskog regiona koji će biti pokretač privrednog razvoja cele Srbije i time ubrzati proces evrointegracija zemlje“.

Elezović je ocenio da su napadi iz DSS-a i „Šešeljevog dela SRS-a“ na pokrajinsku vlast zbog predloženog statuta „neargumentovani“, te da imaju za cilj da prikriju loš rejting tih stranaka u Vojvodini.

– DSS želi da prikrije činjenicu da su jedva prešli izborni cenzus na pokrajinskim izborima, a SRS – da je gotovo prepolovio broj mandata u pokrajinskom parlamentu u odnosu na prethodni saziv, jer je pitanje koliko će im mandata od sadašnja 24 ostati nakon raskola u stranci. Oni zato pokušavaju da se održe na političkoj sceni besmislenim optužbama za separatizam – istakao je Elezović.

Na pitanje da li je ipak zbog tih kritika došlo do promene prvobitne formulacije iz radne verzije statuta, kojom je bilo predviđeno da Skupština APV donosi „pokrajinske zakonske odluke“, pošto je u objavljenom prednacrtu naziv tog akta promenjen u „pokrajinske skupštinske odluke koje imaju značaj zakona na teritoriji APV“ – Elezović je kazao da je promena formulacije isključivo rezultat dogovora među koalicionim partnerima u Banovini.

– To nema nikakve veze s kritikama koje su se čule od pojedinih stranaka u javnosti, niti smo mi prema njima imali bilo kakvih obaveza – zaključio je Elezović.

Promena Ustava pre statuta

Rasprava o statutu Vojvodine je idealna prilika da se pokrene inicijativa za promenu Ustava Srbije i ustavnog položaja Vojvodine, ocenio je predsednik Vojvođanski klub Đorđe Subotić. On u pisanoj izjavi za medije naglašava da se mora poći od „činjenice da vojvođansko ustavno pitanje u procesu raspada SFRJ, SRJ i SCG nije rešeno“, da ono „nije rešeno ni aktuelnim Ustavom, nego je samo otvoreno“, te da se „ne sme prenebregnuti ni činjenica da je Vojvodina na ustavnom referendumu voljom ubedljive većine rekla ne Ustavu“. „Skupština bi morala da poštuje volju građanki i građana Vojvodine… i da traži vraćanje nasilno oduzetih ustavnih prava građanima Vojvodine“, konstatuje Subotić, dodajući na to obavezuju i odluke Međunarodne mirovne konferencije 1992. u Londonu, kojima se Srbija obavezala da će „građanima Kosova i Vojvodine vratiti ustavna prava“. „Tek sa promenama ustavnog položaja Vojvodine u ustavnom sistemu Srbije može se govoriti o boljitku i mogućnosti kvalitetnijeg života građanki i građana Vojvodine. Dotle će Vojvodina i dalje biti budžetski trošak od 7 odsto, a ne razvojna i demokratska komponenta cele Srbije“, ocenjuje Subotić.

(Dnevnik)