Skip to main content

Bešlin: Vučić radi za Putina u Srbiji i regionu, on je balkanski Lukašenko

Info 19. sep 2022.
< 1 min čitanja

Najpre nam mora biti jasno: ruski uticaj u Srbiji i regionu jednako je uticaj Aleksandra Vučića – kaže za Danas istoričar Milivoj Bešlin.

Upitan o tome da li je izjava ruskog ambasadora u Srbiji da će Moskva u Savetu bezbednosti podržati ono što odgovara Srbiji zapravo dokaz da se ovdašnja zvanična politika unutar koje dominira volja predsednika Aleksandra Vučića zapravo dokaz da se država ne udaljava i ne “okreće leđa” režimu Vladimira Putina, Bešlin daje kategorički potvrdan odgovor.

– Svi oni koji falsifikuju realnost i pričaju skaske o navodnoj suprotstavljenosti ruskih i Vučićevih interesa ne govore istinu. Ne može se to razdvajati i praviti od balkanskog Lukašenka žrtva. Interesi režima u Beogradu i Moskvi su apsolutno kompatibilni u regionu i nema govora o njihovom suprotstavljanju. Oni će jedni druge da podržavaju i kao blok da deluju i dalje nasuprot interesima i vrednostima demokratskog, zapadnog sveta – kaže Danasov sagovornik.

Kako dodaje, cilj režima u Moskvi i u Beogradu je napraviti destrukciju onoga što još uvek možemo zvati kao „pax americana“ tj. razoriti zapadnu bezbednosnu arhitekturu u regionu.

– Zbog toga ostaje upitanost nad potezima koje američka administracija povlači na Zapadnom Balkanu, posebno u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Nekada zaista deluje kao da jedino u ovom delu sveta ruski interes biva podržan od važnih predstavnika evropskih i američke administracije. Ostaje jednog dana da vidimo koliki je bio uticaj koruptivnih radnji, tj. lobiranja na često nejasne i kontraproduktivne poteze koje neki zapadni predstavnici povlače u našem regionu – zakjučuje Milivoj Bešlin.

(Danas, foto: Gradski portal)