Skip to main content

Bešlin: Velikosrpska politika je dovela do toga da Srbija izgubi Kosovo

Vojvodina 07. јул 2023.
< 1 min čitanja

"Danas imamo opoziciju u Srbiji, ali nemamo političku alternativu dominantnoj nacionalističkoj, velikodržavnoj politici"

Istoričar Milivoj Bešlin izjavio je danas da je velikosrpska nacionalistička politika dovela do toga da Srbija izgubi Kosovo.

“Srpsko konsenzualno rušenje avnojevskih granica Jugoslavije na kraju je srušilo i avnojevske granice same Srbije pa je Kosovo proglasilo nezavisnost, a međunarodna zajednica je to priznala”, rekao je Bešlin na okruglom stolu u Zasavici.

Prema njegovim rečima, Srbija nikada suštinski nije imala diskontuitet u ideološkom smislu, jer su i vlast i opozicija delili velikosrpsku nacionalističku politiku.

“Sam Slobodan Milošević je zapravo preuzeo ideologiju od intelektualaca iz Demokratske stranke i Srpskog pokreta obnove”, kazao je Bešlin.

On je ocenio da Vučić sebe ne doživljava kao predsednika Srbije, nego kao lidera svih Srba u regionu.

“Sve što je od 2015. godine radio režim Aleksandra Vučića prema Kosovu, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori bilo je u skladu sa politikom koja se svodi na to da su jugoslovenski ratovi iz devedesetih godina bili samo ‘prvo poluvreme’”, ocenio je Bešlin.

On je rekao da danas imamo opoziciju u Srbiji, ali nemamo političku alternativu dominantnoj nacionalističkoj, velikodržavnoj politici.

“Jedni podržavaju Milorada Dodika, drugi Andriju Mandića, treći Dritana Abazovića, a i jedni, i drugi i treći podržavaju Vučićevu politiku srpskog sveta”, ocenio je Bešlin.

Prema njegovim rečima, kritička inteligencija se svodi na dva portala, dve-tri nevladine organizacije i nekoliko intelektualaca.

Okrugli sto “Između autoritarne modernizacije i demokratskog moderniteta” organizuju Škola političke ekologije – Zasavica, Građanski demokratski forum i Novi magazin.

(Autonomija)