Skip to main content

Berbokova za brzu integraciju Zapadnog Balkana u EU

Jugoslavija 27. apr 2023.
< 1 min čitanja

"Šest zemalja jugoistočne Evrope već 20 godina čeka da EU ispuni svoja obećanja. Bilo bi pogubno za demokratiju i budućnost ovih zemalja ako se mlađe generacije razočaraju i odsele"

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok (Annalena Baerbock) energično se izjasnila za učlanjenje zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju.

„Sada je trenutak kada moramo da postignemo ključne rezultate“, rekla je Berbokova u četvrtak, na sastanku ministara spoljnih poslova zemalja nemačkog govornog područja u Salcburgu.

Šest zemalja jugoistočne Evrope već 20 godina čeka da EU ispuni svoja obećanja. Bilo bi pogubno za demokratiju i budućnost ovih zemalja ako se mlađe generacije razočaraju i odsele, rekla je nemačka ministarka.

Članstvo je najvažniji geostrateški instrument EU, rekao je austrijski ministar spoljnih poslova Aleksander Šalenberg (Alexander Schallenberg). „Krajnje je vreme da položimo ovaj geostrateški test.“

Prema Šalenbergu, u politici nema vakuuma.

„Ili ćemo uspeti da tamo čvrsto usidrimo svoj način života ili ćemo se suočiti sa drugačijim načinom života, bilo kineskim, turskim, ruskim ili nekog drugog porekla.“

Na sastanku vodećih diplomata Nemačke, Švajcarske, Austrije, Lihtenštajna i Luksemburga, Berbokova je pohvalila „duh podrške“ unutar EU, koji se pokazao kada je rat u Ukrajini u pitanju ili prilikom nedavnih evakuacija ljudi iz Sudana.

Prema rečima ministra spoljnih poslova Švajcarske Ignacija Kasisa (Ignazio Cassis), njegova zemlja, uprkos svim krizama, želi da se usredotoči na dijalog tokom svog predstojećeg predsedavanja Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija.

„Dijalog mora da bude i dalje moguć ili da se ponovo oživi“, rekao je Kasis. Švajcarska je nedavno izabrana za jednu od 10 nestalnih članica Saveta bezbednosti UN.

(tekst i foto: DPA)