Skip to main content

Berbokova ohrabrila Bosnu na evropskom putu – ali samo celovitu

Jugoslavija 05. мар 2024.
< 1 min čitanja

"Fantazije o podeli koje su prepreka ljudima Bosne i Hercegovine na putu ka evropskoj integraciji jasno ćemo nazvati pravim imenom"

Šefica nemačke diplomatije Analena Berbok je u Sarajevu pohvalila reformske napore BiH, ali da mora više da učini na suzbijanju korupcije. Pre svega je upozorila rukovodstvo Republike Srpske da je BiH samo celovita dobrodošla u EU.

Šefica nemačke diplomatije Analena Berbok (Annalena Baerbock) je pohvalila Bosnu i Hercegovinu zbog reformskih napora i rekla da se nada brzom početku njenih pristupnih pregovora sa Evropskom unijom. BiH, međutim, može da uđe samo jedinstvena.

„Vaša zemlja se nalazi na ključnoj raskrsnici“, rekla je posle razgovora sa ministrom spoljnih poslova BiH Elmedinom Konakovićem u Sarajevu.

Ona je ukazala da bosanske vlasti još treba da rade na suzbijanju korupcije. Sarajevo se nada da će Evropska komisija ovog meseca članicama predložiti otvaranje pregovora.

Berbokova se osvrnula na težnje Republike Srpske ka podeli Bosne. „Želimo da BiH u EU uđe celovita“, upozorila je nemačka ministarka.

Ona je aludirala na lidera RS Milorada Dodika, koji otvoreno neguje dobre odnose sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. „Fantazije o podeli koje su prepreka ljudima Bosne i Hercegovine na putu ka evropskoj integraciji jasno ćemo nazvati pravim imenom“, rekla je.

EU je BiH zvanično prepoznala kao kandidata za članstvo 15. decembra 2022. Sledeći korak u pristupnom procesu je otvaranje pregovora.

(tekst i foto: dpa)