Skip to main content

Beloruski bloger osuđen na tri godine zbog „vređanja“ Lukašenka

Marginalci 21. dec 2021.
< 1 min čitanja

Bloger iz Belorusije, Vadžim Jermašuk, osuđen je na tri godine zatvora pod optužbom da je „vređao” Aleksandra Lukašenka tako što je u postu napisao da je autoritarni vladar zemlje „nelegitiman”, usred talasa protesta protiv rezultata predsedničkih izbora prošle godine za koje opozicija tvrdi da su namešteni.

Sud u zapadnom gradu Ščučinu izrekao je u utorak, 21. decembra, presudu Vadžimu Jermašuku, poznatom i kao Vadimati, što je nadimak koji je koristio na društvenim mrežama, javlja Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Ovaj 36-godišnji bloger, koji je takođe optužen za skrnavljenje zastave zbog objave u kojoj ju je nazvao „krpa“, odbacio je optužbe i odbio da svedoči u sudnici ili da odgovara na pitanja sudije.

Jermašuk je prvobitno priveden u avgustu ove godine i osuđen na višednevni zatvor zbog huliganstva tokom protesta. Međutim, nakon izdržavanja kazne nije pušten na slobodu jer su tužioci protiv njega podigli nove optužbe.

Jermašuk je jedan među desetinama demonstranata u Belorusiji koji su se suočili sa suđenjima poslednjih meseci dok vlasti brutalno suzbijaju neslaganje u bilo kom obliku od spornih predsedničkih izbora u avgustu 2020.

Aktivisti za ljudska prava i opozicioni političari kažu da su izbori namešteni kako bi se produžila Lukašenkova 26-godišnja vladavina.

Nekoliko ljudi je poginulo, a hiljade su privedene tokom protesta širom zemlje, a postojali su verodostojni izveštaji o mučenju i zlostavljanju koje su sprovele snage bezbednosti.

Mnogi beloruski opozicioni lideri su uhapšeni ili primorani da napuste zemlju, a Lukašenko je odbio da pregovara sa opozicijom.

Sjedinjene Države, Evropska unija i nekoliko drugih zemalja odbile su da priznaju Lukašenka kao pobednika na izborima i nametnule su nekoliko nivoa sankcija njemu i njegovom režimu, navodeći kao razlog izbornu prevaru i policijsku akciju protiv demonstranata, piše RSE na engleskom jeziku.

(Slobodna Evropa, Foto: AP)