Skip to main content

Beloruska atletičarka traži azil u ambasadi Austrije u Tokiju

Marginalci 01. авг 2021.
< 1 min čitanja

Atletičarka Kriscina Cimanuska izjavila je danas da je njen život ugrožen u rodnoj Belorusiji i tražila je azil u ambasadi Austrije u Tokiju, gde se nalazi na Olimpijskim igrama.

„Bila sam pod pritiskom. Pokušavaju da me nasilno izvedu iz zemlje, bez mog dopuštenja“, rekla je ona u video poruci koju je snimila i postavila na društvene mreže.

Tražila je pomoć od Medjunarodnog olimpijskog komiteta (MOK).

Cimanuskaja, koja bi u ponedeljak trebalo da učestvuje u trci na 200 metara, kritikovala je zvaničnike beloruskog olimpijskog tima na svom Instagram profilu.

Navela je, izmedju ostalog, da je uvrštena u štafetu 4×400 metara, iako do sada nikada nije učestvovala u toj disciplini.

Njoj u zaštitu stala je fondacija Solidarnost za sport Belorusije, koja je saopštila da se ona plaši prisilne deportacije u Minsk.

Dodaje se da je kampanja koja se vodi protiv nje „prilično ozbiljna“ i da je to jasan signal da će njen život biti ugrožen u Belorusiji, izjavio je portparol organizacije Aleksander Opejkin za agenciju AP.

AP je preneo da je Cimanuska alarmirala japansku policiju na aerodromu Haneda i da se nije ukrcala na avion za Istanbul.

MOK, koji je u sporu sa Olimpijskim komitetom Belorusije, saopštio je da je intervenisao i da traži izlaz iz situacije, kao i pojašnjenje.

Cimanuska je odvedena na bezbednu lokaciju i tražiće azil u ambasadi Austrije, rekao je Opejkin.

(Beta, Foto: Pixabay)