Skip to main content

Beljanski: Političke i interesne grupacije možda žele da preuzmu advokatske komore

Aktuelno 12. jun 2021.
2 min čitanja

Predsednik Advokatske komore Vojvodine (AKV) Vladimir Beljanski izjavio je danas da ne treba isključiti mogućnost da političke i interesne grupacije pokažu inteersovanje za preuzimanje advokatskih komora i rekao da su politički uticaji poogubni za advokaturu.

“Ne isključujem mogućnost prelivanja situacije iz Beograda u Vojvodinu, sa nadom da se to neće dogoditi, kao što ne isključujem ni mogućnost da političke i druge interesne grupacije pokažu interesovanje za preuzimanje komora”, rekao je Beljanski na Skupštini AKV-a, na kojoj je reizabran za predsednika za naredni četvorogodišnji mandat.

On je ocenio da situacija u beogradskoj advokaturi “liči na događaje od pre četiri godine”, a Nacrt Zakona o parničnom postupku je, kako je ocenio, iskorišćen kao neposredni povod za međusobne zamerke i povećanje tenzije.

Predsednik, potpredsednik i deo članova Upravnog odbora Advokatske komore Beograda, najveće komore u Srbiji, podneli su ostavke, a novi izbori u toj komori raspisani su za jesen.

“Moram da upozorim da su politički uticaji pogubni za advokaturu i da se tome moramo odupreti, bez obzira sa koje strane ti uticaji dolaze. Moramo biti svesni da se ti uticaji vremenom samo povećavaju jer je advokatura značajna društvena snaga od 11.000 intelektualaca. Nemojmo živeti u zabludi da se na jesen kada dođu na red izbori u ograncima, neće pojaviti kandidati sa političkom agendom koji će pokušati da usmere rad komore na stranu koja je suprotna ineteresima advokature. Nadam se da ćemo i tada, kao i do sada naći snage i pameti da se tome suprotstavimo i očuvamo našu nezavisnu i najlepšu profesiju”, upozorio je Beljanski.

Vladimir Beljanski ponovo izabran za predsednika Advokatske komore Vojvodine

Delegati Skupštine Advokatske komore Vojvodine (AKV) izabrali su danas ponovo advokata Vladimira Beljanskog iz Novog Sada za predsednika te komore

Beljanski je prvi put za predsednika AKV-a izabran 2017. godine.

Za potpredsednika AKV-a izabran je advokat Laslo Joža iz Subotice.

Beljanski je u izveštaju koji je predstavio na skupštini AKV-a rekao da je ugled te komore vraćen na nivo koji je komora imala do 2016. godine, kada je nastupila kratkotrajna kriza u radu koja je okončana izborima u junu 2017.

Dodao je da je to postignuto zahvaljujući angažovanju i entuzijazmu velikog broja advokata.

“Nikada do sada u rad komore nije bio uključen ovako veliki broj advokata. Napominjem da su funkcije i dalje volonterske i da entuzijazam kolega i svih nas zajedno predstavlja ove rezultate”, kazao je Beljanski.

On je najavio da će u narednom periodu, odnosno u mandatu od 2021. do 2025. godine, posebna pažnja biti posvećena postupku izrade predloga novog Zakona o advokaturi.

“AKV treba da ima svog predstavnika u radnoj grupi koju će tim povodom osnovati Ministarstvo pravde, a advokatura u toj radnoj grupi mora da ima nadpolovičnu večinu. Prioriteti su da AKV zadrži status kakav ima po sadašnjem zakonu, a da advokatura ostane samoregulišuća i nezavisna profesija pružanja pravne pomoći”, rekao je Beljanski.

On je dodao da taj zakon treba da sadrži bolje propise o disciplinskoj odgovornosti advokata, čime će biti unapređen disciplinski postupak kao osnovno sredstvo komore kojim advokatima omogućava ravnopravan i adekvatan rad u pravosudju.

Prema njegovim rečima, broj advokata se od 2015. do 2019. godine uvećao za 345, što je oko 15 odsto od ukupnog broja advokata u AKV-u.

“Ako se pogleda samo broj upisanih advokata u ovom periodu, videćemo da je upisano 797 novih advokata, a brisano je 345. Zbog toga posebnu pažnju treba posvetiti mladim advokatima”, kazao je Beljanski.

(Autonomija)