Skip to main content

Bebac strankama koje se bore za vlast: Šta ćete posle izbora uraditi za roditelje?

Vojvodina 23. мар 2022.
< 1 min čitanja

Roditeljski portal Bebac poručio je danas svim strankama koje učestvuju na parlamentarnim izborima da roditelji više ne mogu da čekaju i da su potrebne sistemske promene u gotovo svim oblastima.

„Prethodna Vlada u svom mandatu nije rešila neke od suštinskih problema roditelja. Pitamo vas – šta ćete vi uraditi za roditelje“, navodi se u saopštenju portala.

Pozvali su nosioce svih 19 lista da pomognu roditeljima da odluče kome da daju svoj glas i apelovali na njih da iznesu konkretan plan za rešavanje problema.

Neki od tih problema su nedostatak ginekologa i nedostupnost preventivnih pregleda žena pre i tokom trudnoće; sistemsko zanemarivanje porodilišta, korupcija i nedopustiv tretman žena na porođaju; umanjenje naknada zarada na porodiljskom odsustvu i odsustvu radi nege deteta i kašnjenje naknada trudnicama na bolovanju.

Kao problemi su navedeni i mali iznosi dečijeg dodatka, a veliki broj uslova za dobijanje prava za ovu vrstu pomoći; izostanak adekvatne podrške samohranim roditeljima; neravnopravan položaj mama preduzetnica; nedostatak mesta u vrtićima; veliki broj nezaposlenih trudnica i mama, skupo školovanje i neizvezno okruženje i ekonomska nestabilnost roditelja.

(Autonomija)