Skip to main content

Baletić: Odluke o novcu za SPC donose se na zatvorenim sednicama Vlade, teško je ući u trag

Građani 25. мај 2024.
2 min čitanja

"Iz javnih sredstava za Hram Svetog Save, od 2017. godine do prošle, izdvojeno oko 72 miliona evra"

Najveći deo novca Srpska pravoslavna crkva dobija preko tekućih budžetskih rezervi, a po rešenju koje donosi Vlada Srbije, što je jedan od najnetransparentnijih načina za dodelu sredstava, jer se ta rešenja donose na sednicama vlade koje su zatvorene za javnost, rekla je za N1 novinarka BIRN-a Katarina Baletić.

„Postoji nekoliko načina na koje SPC, za Hram Svetog Save ili za ostale dogradnje – održavanje manastira ili crkava, dobija novac od države. Imamo nešto što se nalazi u budžetu, što bi bila podrška kulturnim aktivnostima, SPC i očuvanju kulturne baštine. Tu, prema završnom računu za 2022. je 2,6 miliona evra, za 2023. nemamo završni račun, ali je trebalo da bude isto tako, oko 2,6 miliona evra, i za ovu godinu je povećano na 3,5 miliona evra. S tim što ne znamo samo tu strukturu, u okviru te linije, kako se novac raspoređuje“, rekla je novinarka BIRN-a.

Poslednji javno dostupni podaci pokazuju da je iz javnih sredstava za Hram Svetog Save, od 2017. godine do prošle, izdvojeno oko 72 miliona evra.

„Tih 72 miliona evra, najveći deo novca je otišao preko tekuće budžetske rezerve, što je jedan najnetransparentniji način da crkva dobija novac. To je rešenje o dodeli iz tekuće budžetske rezerve donosi vlada na sednicama koje su zatvorene za javnost… Jedan od problema je što se ne objavljuju sva ta rešenja javno. Fiskalni savet je već i pisao o tome, da zapravo ne znamo koja su sva ta rešenja i kome su dodeljena, tako da je vrlo moguće da i u tim neobjavljenim rešenjima postoji neka ‘reka’ davanja SPC, i zbog toga nije moguće u potpunosti ući u trag tom novcu“, rekla je Baletić za N1.

Naša sagovornica je pomenula i pisanje BIRN-a, gde je navedeno da je SPC dobijala novac i preko javnih konkursa.

„Ako bi neko želeo time da se bavi, onako celokupno, morali bismo da saberemo sve te linije odakle dolazi novac ka crkvi ili za Hram Svetog Save. Crkva ima prava da gradi stambene objekte i, takođe, država ima prava da pomaže crkvi… Ali je legitimno da mi postavimo pitanje da li je to u redu… Za crkvu nemamo trag novcu, i ne znamo kako je to potrošeno – da li je opravdano, da li nije opravdano. Nemamo načina da to saznamo zbog čitavog uređenja i zakonskog okvira kakav jeste. Država je dužna da opravda svoja ulaganja i da objasni građanima na koji način troši novac“, zaključuje ona.

(N1/ilustracija: Pixabay)