Skip to main content

Bajden: Putin se neće zaustaviti na Ukrajini, demokratija nikad nije bila ovoliko ugrožena

Vojvodina 08. мар 2024.
< 1 min čitanja

"Moj prethodnik, bivši republikanski predsjednik, govori ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, citiram: Radi što god želiš'"

Američki predsjednik Džo Bajden sinoć je proglasio demokratiju ugroženom i nazvao neprihvatljivim stavove bivšeg predsjednika Donalda Trampa o NATO-u.

U govoru o stanju nacije Bajden je kritikovao Trampa nakon što je rekao da Putin slobodno može da napadne zemlje NATO-a koje ne budu dovoljno izdvajale za odbranu.

-Sada moj prethodnik, bivši republikanski predsjednik, govori ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, citiram: „Radi što god želiš'“, rekao je Bajden.

Dodaje da je to „nečuveno, opasno i neprihvatljivo“.

Bajden je ocijenio i da demokratija nikada nije bila ovoliko ugrožena, napominjući da Tramp ponavlja lažne tvrdnje o svom izbornom gubitku 2020. godine.

Podsjećamo, Bajden i Tramp su u superutorak odnijeli pobjedu na predizborima svojih stranaka za predsjedničke kandidate, pa je izgledan istorijski revanš na izborima 5. novembra.

Američki vojnici neće ići u Ukrajinu

Bajden je u govoru ponovno zatražio od Kongresa da podrži Ukrajinu kako bi se „zaustavo Putin“ u njegovoj invaziji.

On je optužio i Trampa da se pokorava ruskom lideru.

-Uvjeravam vas da se Putin neće zaustaviti na Ukrajini. Ali Ukrajina može zaustaviti Putina, ako je podržimo i osiguramo joj oružje koje joj je potrebno da se odbrani, kazao je, pozivajući Kongres da dopusti pomoć Kijevu, koja je mjesecima zamrznuta zbog stranačkih svađa demokrata i republikanaca.

To je, kako kaže, sve što Ukrajina traži.

-Ona ne traži američke vojnike, naglasio je Bajden, stavljajući akcenat na nedavne riječi francuskog predsjednika Emanuela Mackona o eventualnom raspoređivanju trupa.

Zvanično obraćanje pred oba doma američkog Kongresa tradicionalno daje američkom predsjedniku priliku da govori o stanju države i prioritetima za budućnost.

Bajden je, tokom govora koji demokrate vide kao veliku priliku za predsjednika da dobije podršku za drugi mandat ispred televizijske publike od miliona Amerikanaca, istakao ono što ga razlikuje od Trampa, a vezano je za demokratiju, pravo na pobačaj, migrante i ekonomiju.

(Pobjeda, Foto: Beta/AP)