Skip to main content

Bačkotopolski aktivisti prekinuli proteste “Protiv smrada grada i Krivaje” zbog izostanka podrške građana

Građani 19. jul 2022.
2 min čitanja

U Bačkoj Topoli fabrika za preradu animalnog otpada “Žibel” i dalje povremeno gradom širi nerijatan miris. U donjem toku reke Krivaje, zbog priliva industrijskih otpadnih voda, još uvek ne krekeću žabe – što je bio cilj. Ali, tradicionalni višegodišnji protesti zbog tih zagađenja u ovom mestu su prekinuti do daljnjeg – zbog nezainteresovanosti građana.

Podsetimo, tradiciju pobune protiv neprijatnih mirisa i zagađenja vode i vazduha u Bačkoj Topoli započeo je Dragan Pečurica 2014. godine. Nakon njegove smrti, protestna okupljanja su nastavili aktivisti Ekološkog pokreta “Za sadašnjost i budućnost”, koji su u nedelju, 17. jula, svoje nezadovoljstvo i pomen inicijatoru na ovaj način iskazali poslednji put, otkazuju’i buduće skupove – do daljnjeg.

“Mi smo se okupljali iz pijeteta prema pokojnom Pečurici i želeći da održimo budnost ove teme dok se problemi ne reše u potpunosti, jer inspekcije očigledno ne rade svoj posao. Međutim, Bačkotopolčani su nezainteresovani za ovu temu i da izađu na ulice. U momentu kada se oseti smrad, oni se pobune na društvenum mrežama, i potom odmah, kako se smrad povuče, tako i oni zaborave. Tako da smo odlučili da ovu aktivnost do daljnjeg obustavimo”, kaže za Magločistač aktivista Ekološkog pokreta, dr Peter Červenak, koji u ovom kontekstu voli da citira slogan Peščanika: “Ako vam je dobro – onda ništa”.

On dodaje da ovo ne znači da dižu ruke od svega, već samo da će energiju koju su trošili na proteste usmeriti na druge aktivnosti.

“Nastavljamo sa aktivizmom i budnim okom pratimo sve lokalne ekološke probleme, ali i rad nadležnih. Po pitanju ispusta otpadnih voda u Krivaju, nadležnoj inspekciji smo se obratili i pre mesec dana i čekamo odgovor. Za nijansu jeste bolja situacija, ali još u Krivaji ne krekeću žabe – što nam je cilj. U buduće ćemo više pažnje svakako posvetiti i bušenju arteških bunara za potrebe navodnjavanja, čime se ugrožava pijaća voda”, kaže Červrenak.

I pored toga što je jedan prečistač otpadnih voda pušten u rad krajem prošle godine, a drugi, industrijski bi uskoro trebalo da počne sa redovnim radom, meštani Bajše, naselja kroz koje protiče Krivaja, i dalje se povremeno žale na neprijatne mirise iz ove reke, dok su aktivisti zabrinuti za živi svet u Krivaji i dugoročne posledice po zdravlje ljudi i životnu sredinu.

Protestni skup održan 17. jula bio je 94. po redu, a bez obzira na očigledna zagađenja koja, sudeći po komentarima na društvenim mrežama, smetaju značajnom broju žitelja Bačke Topole, na protestima su poslednjih meseci pretežno bili samo aktivisti ekološkog pokreta uz tek ponekog građanina.

(Tekst i foto: Maja Savić, Magločistač)