Skip to main content

Žigmanov: Brutalan porast antihrvatskog raspoloženja

Info 19. јул 2022.
< 1 min čitanja

Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV), Tomislav Žigmanov, izjavio je da je brutalan porast antihrvatskog raspoloženja u Srbiji posledica najnovijih napetosti između Hrvatske i Srbije, vezano za pokušaj nenajavljene privatne posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića nekadašnjem ustaškom logoru u Jasenovcu.

„Uprkos tomu, DSHV neće pristati da bude uvučen u novi talas narušavanja odnosa Hrvatske i Srbije. Jasno ćemo se i nedvosmisleno protiviti takvim pokušajima“, rekao je Žigmanov i dodao da Hrvati u Srbiji „nisu niti su bili vinovnici ičega što ne dorinosi boljitku Srbije i hrvatske zajednice“.

Ova stranka osuđuje svako delovanje „bez obzira s koje strane dolazilo, koje za posledicu nema smirivanje napetosti u hrvatsko-srpskim odnosima, a s gnušanjem odbacujemo pokušaje, čak i na relaciji insinuacija, da se Hrvati u Srbiji uvuku u ovaj sukob“.

Žigmanov je reagovao i na istup ministra policije, Aleksandra Vulina, koji je hrvatsku vladu nazvao ustaškom.

„Bez kritičkog odnosa nema demokratije, no, ona pretpostavlja uljuđenost i istinu. Načelno je dopušteno podvrgavati kritici, ali imenovanje ‘ustaška vlada’ je nedopustivo i pogubno. U međunarodnim odnosima tako nešto je isključeno“, smatra Žigmanov.

(Magločistač, Foto: UDS)