Skip to main content

B. Pastor: Vratiti zakonodavne nadležnosti Vojvodini

Aktuelno 12. jul 2015.
< 1 min čitanja

Poslanik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) u Skupštini Srbije Balint Pastor izjavio je da se njegova stranka zalaže da Vojvodini budu vraćene zakonodavne nadležnosti prilikom promene Ustava Srbije.
“Mi se i dalje zalažemo i za vraćanje zakonodavne nadležnosti Vojvodini, jer je Vojvodina jedna od retkih pokrajina u Evropi koja nema zakonodavnu nadležnost”, rekao je Pastor za današnji novosadski Dnevnik.
Prema njegovim rečima, u ovom trenutku je teško reći da li će doći do nekog konsenzusa u vezi sa ustavno-pravnim položajem Vojvodine.
“Za sada je evidentno da postoji dosta širok krug onih koji misle da je potrebno redefinisati taj položaj, i to budi nadu da ćemo uspeti da dođemo do rešenja koje je održivije”, kazao je Pastor.
Dodao je da građani Srbije zaslužuju kvalitetniji ustav od aktuelnog, koji je, zbog činjenice da je donet “bez stručne i javne rasprave, preko noći i na brzinu”, nekonzistentan i pun jezičkih, pravnih i logičkih grešaka.
“Ustav, dakle, treba temeljno pročešljati i zbog toga je dobro što je formiran Akcioni tim za reformu političkog sistema, koji će na raspolaganju imati dovoljno vremena da se iznađu nova, kvalitetna rešenja”, rekao je Balint Pastor.
(Autonomija)