Skip to main content

Azem Vlasi: Porfirija bolje ustoličiti u Beogradu

Aktuelno 07. сеп 2021.
< 1 min čitanja

Advokat s Kosova Azem Vlasi izjavio je da ceremonija uvođenja u tron patrijarha Porfirija ne bi trebalo da se organizuje u Pećkoj patrijaršiji, već predlaže da to bude u Hramu Svetog Save u Beogradu.

Vlasi ocjenjuje da je „Srpska pravoslavna crkva instrument vlasti u Srbiji, o čemu svedoče i poslednja dešavanja u Crnoj Gori“, gde je, kako kaže, od ustoličenja mitropolita Joanikija umesto verske ceremonije napravljen politički događaj.

„S obzirom na političku ulogu koju igra SPC bolje bi bilo da se ta ceremonija obavi u Hramu Svetog Save u Beogradu nego na Kosovu, kao što je bilo mnogo bolje da se ceremonija ustoličenja mitropolita Joanikija obavila u hramu u Podgorici, nego na Cetinju. Dakle, nema razloga da bude zabrane od strane kosovske vlasti, ali to će podstaći i podići tenzije, a nikakvu pomiriteljsku ulogu neće imati”, zaključuje Vlasi za „Kosovo onlajn“, a prenosi RTCG.

Posljednji događaji u Crnoj Gori su, prema mišljenju Vlasija, izrazili velike podele koje postoje u zemlji, a koje nisu dobre ni za stabilnost same Crne Gore, a ni za odnose u susedstvu.

(Danas, Foto: N1)