Skip to main content

ASTRA: Država da pruži zaštitu indijskim radnicima

Građani 02. feb 2024.
< 1 min čitanja

"'Eksploatacije na gradilištu fabrike Linglonga u Zrenjaninu' nastavlja se gotovo na identičan način kao u slučaju vijetnamskih radnika iz 2021"

Povodom „potencijalne trgovine ljudima u svrhu izrabljivanja“ indijskih radnika u fabrici Linglong u Zrenjaninu, ASTRA – Akcija protiv trgovine ljudima, zatražila je danas da država pruži zaštitu indijskim radnicima do bezbednog napuštanja zemlje.

Kako je ocenjeno u saopštenju te organizacije, situacija u kojoj se nalaze indijski radnici i dalje je rizična, a „eksploatacije na gradilištu fabrike Linglonga u Zrenjaninu“ nastavlja se gotovo na identičan način kao u slučaju vijetnamskih radnika iz 2021.

„Konstatujemo da pojedini državni organi i institucije za sada postupaju u skladu sa svojim nadležnostima (tužilaštvo, policija, Inspektorat za rad). I pored toga, ASTRA konstatuje da nisu iscrpljeni svi mehanizmi zaštite i podrške radnicima“, dodaju iz te organizacije.

Oni traže da se indijskim radnicima hitno omogući bezbedan i adekvatan smeštaj kako bi se izbegla dalja izloženost pretnjama i nasilju od strane predstavnika kompanije, da im se pod hitno vrate putna dokumenta, kao i da im se omogući da ostvare sva prava koja garantuje zakonodavni okvir Srbije i ratifikovani međunarodni sporazumi.

„U međuvremenu, ASTRA nastavlja sa pružanjem podrške radnicima, komunikacijom sa aktivistima na terenu, državnim organima i institucijama, i drugim organizacijama, u cilju zaštite ljudskih i radnih prava radnika u ovom, ali i brojnim drugim slučajevima u Srbiji i inostranstvu“, zaključuje se u saopštenju.

(Autonomija/Beta)