Skip to main content

Asanž podneo žalbu na presudu o izručenju Americi

Marginalci 24. дец 2021.
< 1 min čitanja

Osnivač „Vikiliksa“ Džulijan Asanž podneo je žalbu Vrhovnom sudu Velike Britanije na odluku nižeg suda ovog meseca da može biti izručen SAD.

Američke vlasti optužuju Asanža (50), rođenog u Australiji, po 18 tačaka u vezi sa objavljivanjem ogromnih količina poverljivih američkih vojnih zapisa i diplomatskih depeša od strane „Vikiliksa“ za koje su rekli da su doveli živote u opasnost.

Asanž je 10. decembra otišao korak bliže suočavanju sa krivičnim optužbama u SAD nakon što je Vašington dobio žalbu na njegovo izručenje na Višem sudu u Londonu.

Sud je rekao da je zadovoljan paketom uveravanja koje su SAD dale u vezi sa uslovima Asanžovog pritvora, uključujući obećanje da ga neće držati u takozvanom zatvoru sa maksimalnim obezbeđenjem u Koloradu i da bi mogao da bude prebačen u Australiju da izdržava kaznu ako bude osuđen.

Vrhovni sud je poslednji žalbeni sud Ujedinjenog Kraljevstva.

Asanžova verenica Stela Moris rekla je da je presuda Višeg suda pokrenula tri pravna pitanja od opšteg javnog značaja koja imaju uticaj na proceduralne garancije i zaštitu ljudskih prava u širokom spektru drugih vrsta predmeta.

„Prema engleskom zakonu, da bi prijava imala šansu da je razmatra Vrhovni sud, prvo iste sudije Višeg suda koje su naredile ekstradiciju Džulijana Asanža moraju da potvrde da je bar jedan od žalbenih osnova Vrhovnog suda pravno pitanje od opšteg javnog značaja“, navodi se u saopštenju.

Ona je rekla da je zahtev za odobrenje žalbe trenutno u razmatranju kod sudija Višeg suda. Odluka se ne očekuje pre treće nedelje januara.

(Srna)