Skip to main content

Arsić odbila ponudu za medijaciju u krivičnom postupku

Građani 10. okt 2022.
2 min čitanja

"Nastavak postupka zakazan je za 13. decembar, kada će biti održan glavni pretres"

Pripremno ročište po privatnoj krivičnoj tužbi Sanje Petrić protiv Dragane Arsić iz Pokreta odbranimo šume Fruške gore (OŠFG), za ugrožavanje poslovnog ugleda i kreditne sposobnosti, održano je danas u Osnovnom sudu u  Novom Sadu.

Dragana Arsić odbila je predlog tužilje za izjašnjavanje o medijaciji, što je inače propušteno na prethodnom ročištu. Sada, zbog promene postupajućeg sudije u postupku, prvo je razmotrena ova ponuda tužilje Petrić, suvlasnice kompanije Galens.

“To podrazumeva da se obe strane sporazumeju o tome da se, pod određenim uslovima, povlači krivična tužba. Ja nisam pristala na taj predlog, zbog čega sudija nije ni dozvolila da punomoćnici tužilje iznesu uslove medijacije”, rekla je Arsić za Autonomiju.

Dodala je da je nakon toga održano pripremno ročište, zbog promene sudije, na kojem je Petrićeva tražila da se pregleda ceo dokazni materijal koji su ranije priložili, dok je odbrana predložila saslušanje svedoka koji su prisustvovali tom događaju.

Naime, prvo pripremno ročište u ovom postupku održano je 18. marta, zatim je sledeće zakazano za 17. maj otkazano zbog bolesti sudije Nevene Petrović. Zamenska sudija je odredila novo ročište za 7. jul, da i onon na kraju ne bi bilo održano. Osnovni sud je dan nakon toga objavio zvaničnu informaciju da je sudija Nevena Petrović podnela zahtev za penziju dana 18. maja, zbog čega je u postupku određen novi sudija.

Nastavak postupka zakazan je za 13. decembar, kada će biti održan glavni pretres, na kojem bi tužilja i tužena trebalo da daju svoje iskaze, kao i da budu saslušani predloženi svedoci odbrane.

Podsetimo, Sanja Petrić ovom krivičnom tužbom tereti Draganu Arsić da je ekološkom borbom za javni interes na protestu “Svi za šume-šume za sve”, ugrozila njen poslovni ugled i kreditnu sposobnost kao vlasnice kompanije “OSSID KAPITAL” DOO Novi Sad, koja je suvlasnik kompanije “Galens invest”.

Za Arsić je zbog toga zatražena najstroža kazna – godina dana zatvora

Podsetimo, ovo je jedan od pet postupaka koji se vodi protiv aktivista OŠFG, takozvanih SLAPP tužbi. Od februara, kada je održan prvi pretres u prvom postupku, zaključno sa današnjim održano je ukupno 17 ročišta.

Inače, bračni par Petrić koji su suvlasnici kompanije Galens, podneo je pomenute tužbe protiv Dragane Arsić i drugih aktivista u novembru prošle godine, oni su o tome javnost obavestili u januaru, da bi već u februaru krenuo niz suđenja. Neka su odlagana iz različitih razloga, da bio dosadašnji saldo dostigao 17 ročišta za nešto više od sedam meseci.

Dalibor Stupar Autonomija