Skip to main content

Apelacija presudila protiv novinara Bete iz Novog Pazara posle dve oslobađajuće presude

Info 22. авг 2023.
2 min čitanja

"Pokušaj disciplinovanja jednog od retkih nezavisnih medija u Sandžaku, sa slobodnom uređivačkom politikom"

Apelacioni sud preinačio je drugu oslobađajuću presudu Višeg suda u Beogradu i naložio novinaru Nikoli Kočoviću i agenciji Beta, da plate nematerijalnu štetu bivšem zameniku gradonačelnika Novog Pazara i funkcioneru Srpske napredne stranke (SNS) Igoru Novoviću.

Prema presudi ovog suda obavezuju se novinar Nikola Kočović, direktor radija Sto plus – poslovne jedinice agencije Beta, Ishak Slezović i agenciju Beta da solidarno plate više od 210.000 dinara kazne i sudskih troškova.

Parnični postupak traje od 2017. godine, i imao dve presude Višeg suda u Beogradu kojima su Kočović, Slezović i agencija Beta oslobođeni odgovornosti za povredu časti i ugleda Novovića. Paralelno sa parničnim postupkom vođen je i krivični pred sudom u Novom Pazaru koji je takođe rešen u korist Betinog novinara u prvom stepenu, a potom zastareo u postupku žalbe.

Tužitelj Novović je Kočovića tužio zbog objavljivanja teksta pod nazivom „Preminuo Novopazarac kojeg je pretukao taksista“ iz 2017. godine, a koji su objavili radio Sto plus i Beta, navodeći da su mu povređeni ugled i čast.

U tekstu se pominjalo da je on kupio vozilo koje je, navodno, bez osnova koristio za obavljanje taksi usluga, angažujući vozača kako bi prikrio da je on stvarni vlasnik. Te navode Novović je negirao na sudu.

U toku podizanja tužbe, Novović je bio zamenik direktora Javnog preduzeća za uređivanje građevinskog zemljišta. Dok je trajalo suđenje održani su izbori pa je on izabran za zamenika gradonačelnika Novog Pazara, odakle je kasnije smenjen. Trenutno je angažovan u Javnom preduzeću za uređivanje građevinskog zemljišta.

Novinar Kočović rekao je da je tekst napisao na osnovu informacija dobijenih od izvora u novopazarskoj policiji, koje su dodatno potkrepljene izjavama svedoka događaja, koji su saslušani u svojstvu građana.

„Međutim, tokom suđenja jedan od svedoka, iz njemu znanih razloga, je u potpunosti promenio iskaz dat u policiji. Verujem s ciljem da ja pred Osnovnim sudom u Novom Pazaru budem proglašen krivim za uvredu, a Beta i Sto plus pred Višim sudom u Beogradu za kršenje Zakona o javnom informisanju. Njegov iskaz, kao i Novovića, sudije u Novom Pazaru i dva puta u Beogradu ocenjivali su kao pristrasan, neuverljiv, sračunat i kontradiktoran sa svim dokazima, ali je Apelacioni sud, na moje zaprepašćenje, sada našao da je istinit i logičan“, rekao je Kočović.

On veruje da je odluka Apelacionog suda pokušaj disciplinovanja jednog od retkih nezavisnih medija u Sandžaku, sa slobodnom uređivačkom politikom.

„Takvom osećaju doprinosi i presuđeni iznos koji je veći ili u rangu onih koji su dosuđivani u predmetima kada su tabloidi, sa milionskim auditorijumom, brutalno kršili Zakon i to po ko zna koji put. Nemam drugo objašnjenje za stavljanje u istu ravan jedan lokalni i regionalni medij sa tabloidima koji imaju nemerljivo veći uticaj, osim disciplinovanja“, zaključio je Kočović.

Advokat agencije Beta Dimitrije Vujković je rekao da je Apelacioni sud poništio dve presude Višeg suda, uz napomenu da to nije nemoguće u sudskoj praksi, ali da se ne dešava često.

Vujković je napomenuo i da je Apelacija delimično usvojila tužbeni zahtev, smanjivši traženi iznos sa 200.000 na 80.000 dinara.

On je najavio da će Beta podneti zahtev za reviziju Vrhovnom sudu, ocenjujući da taj zahtev ima šanse za uspeh.

„U ovom slučaju ima bitnih propusta i neka pravna pitanja nisu utvrđena na pravi način. Ne isključujem ni mogućnost političkog uticaja„, izjavio je Vujković.

(Beta, ilustracija: Autonomija)