Skip to main content

AP: Tim FBI-a će istražiti masivni sajber napad u Crnoj Gori

Jugoslavija 31. авг 2022.
2 min čitanja

Crnogorski zvaničnici rekli su da Rusija ima snažan motiv za takav napad

Tim za brzo raspoređivanje sajber eksperata FBI-a kreće za Crnu Goru da bi istražio masivan i koordinisan napad na državne službe te zemlje, prenela je danas američka novinska agencija AP, pozivajući se na Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore, ali ne i na zvanične američke izvore.

AP podseća da je prošlog vikenda crnogorska Agencija za nacionalnu bezbednost saopštila da je Crna Gora „u hibridnom ratu“, okrivljujući za napad Rusiju, ali bez dokaza.

Grupa kibernetičkih kriminalaca, piše AP, preuzela je odgovornost za deo napada, zarazivši sajt Supštine „varijantom ransomvera, poznatom kao Kuba“.

AP tvrdi da „sajber-kriminalci koji govore ruski uglavnom rade bez mešanja Kremlja, sve dok ne ciljaju prijateljske države“.

Crnogorski zvaničnici rekli su da Rusija ima snažan motiv za takav napad jer se Crna Gora koja se nekada smatrala snažnim ruskim saveznikom, pridružila NATO-u 2017. uprkos snažnom protivljenju Kremlja – navodi AP, a pridružila se i zapadnim sankcijama protiv Moskve zbog njene invazije na Ukrajinu.

„Druge istočnoevropske države koje se smatraju neprijateljima Rusije poslednjih nedelja su takođe pretrpele sajber napade, uglavnom kampanje uskraćivanja usluga na nivou smetnji“, piše AP i pominje Moldaviju, Sloveniju, Bugarsku i Albaniju.

Ali napad na crnogorsku infrastrukturu izgledao je dugotrajniji i opsežniji, sa ciljevima uključujući sisteme vodosnabdijevanja, transportne usluge i onlajn vladine usluge, kao i mnoge druge – navodi AP.

Vladini zvaničnici su u ponedeljak saopštili da je napad hakera na informacioni sistem crnogorskih institucija i dalje u toku, ali da sistem neće trpeti trajnu štetu.

Ogroman novac je uložen u napad na naš sistem„, rekao je ministar javne uprave Maraš Dukaj. On je dodao da njegovo ministarstvo ne može da utvrdi izvor napada, ali da postoje „snažne indicije da je iz Rusije“.

Direktor Uprave za informacionu bezbednost Dušan Polović rekao je da je zaraženo „150 ćelija“ u desetak državnih institucija, a da podaci Ministarstva državne uprave nisu trajno oštećeni.

„Zaražene stanice su uklonjene sa mreže, a hard diskovi su sa njih uklonjeni radi dalje forenzike“, rekao je on i dodao da je „prioritet stavljanje u funkciju poreskog sistema, ali će to biti urađeno tek kada bude potpuno bezbedno“, zaključuje AP.

(Beta, foto: Pixabay)