Skip to main content

Antifašisti: Spaljena Mladićeva slika uz pesmu Ay Carmela

Aktuelno 16. nov 2021.
< 1 min čitanja

Organizacija Antifašistički front 23. oktobar iz Novog Sada saopštila je danas da je danas spaljen poster sa likom osuđenog ratnog zločnca, generala Ratka Mladića uz antifašističku pesmu “Aj Karmela!” i na taj način građanima čestitali Međunarodni dan tolerancije.

“Prema ratnim zločincima društvo ne treba i ne sme imati nikakvu toleranciju!”, poručili su antifašisti na svom profilu na Fejsbuku, ne navodeći ko je spalio poster.

Podsetili su da je Generalna skupština Ujedinjenih nacija pozvala 1995. godine države članice da 16. novembar obeležavaju kao Dan tolerancije.

“I baš te 1995. ovaj čovek (Mladić) je to pogazio, činio sve suprotno. Time što je dehumanizovao druge i drugačije diskvalifikovan je da mu se ime i reč Tolerancija nađu u istoj rečenici”, naveo je Antifašistički front 23. oktobar.

Podsetili su i na Uneskovu definiciju tolerancije:

 “Tolerancija je poštovanje, prihvatanje i uvažavanje bogatstva različitosti u svetskim kulturama, naša forma izražavanja i način da budemo ljudi. Ona je zasnovana na znanju, otvorenosti, komunikaciji i slobodi mišljenja, savesti i uverenju. Tolerancija je harmonija u različitostima. To nije samo moralna dužnost, to je takođe politički i zakonit zahtev. Tolerancija, vrlina koja mir može učiniti mogućim, doprinosi menjanju kulture rata u kulturu mira.”

“Mi smo protiv ugnjetača i njihovih pomagača, legionara i fašista!”, citirali su antifašisti pesmu “Aj  Karmela”, iz Španskog građanskog rata.

(Autonomija)