Skip to main content

ANEM i Evropski pokret se protive izručenju novinara Andreja Gnjota Belorusiji

Info 19. јун 2024.
2 min čitanja

Njegova odbrana smatra da je njegov progon politički motivisan

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) saopštila je danas da je saglasna sa stavom Komiteta za zaštitu novinara (CPJ) da Apelacioni sud Srbije ne sme da udovolji zahtevu beloruskih vlasti o izručenju novinara Andreja Gnjota toj zemlji.

Viši sud u Beogradu doneo je 31. maja odluku o izručenju Gnjota Belorusiji zbog utaje poreza, navode mediji i Gnjot, koji je razgovarao sa Komitetom za zaštitu novinara (CPJ), a odluka je javno saopštena novinaru 13. juna.

Beloruske vlasti optužile su Gnjota za utaju poreza jer navodno nije platio oko 300.000 evra (323.600 dolara) u periodu od 2012. do 2018. godine.

On negira optužbe za utaju poreza, a njegova odbrana smatra da je njegov progon politički motivisan.

Gnjot, filmski stvaralac, sarađivao je sa brojnim nezavisnim novinskim kućama, uključujući Radio Svabodu, tokom protesta 2020. godine na kojima je zahtevana ostavka predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka nakon izbora u zemlji.

Takođe je jedan od osnivača „SOS BI“, nezavisnog udruženja beloruskih sportista koje je uticalo na otkazivanje Svetskog prvenstva u hokeju na ledu u Belorusiji 2021. godine

Beloruske vlasti su 2021. godine označile i Radio Svabodu i „SOS BI“ kao „ekstremističke“ grupe.

Vlasti Srbije uhapsile su Gnjota u Beogradu, glavnom gradu, 30. oktobra 2023. godine, na osnovu Interpolove poternice koju je raspisao beloruski biro Interpola.

Ako Gnjot bude izručen Belorusiji, potencijalno bi mogao da se suoči sa dodatnim optužbama za stvaranje ili učešće u ekstremističkoj grupi, za koje je zaprećena kazna do 10 godina zatvora, dodaje se u saopštenju ANEM-a.

Evropski pokret pozvao srpske vlasti da ne izruče aktivistu Andreja Gnjota Belorusiji

Evropski pokret u Srbiji pozvao je danas zvanični Beograd da odbaci zahtev za izručenje beloruskog političkog aktiviste i borca za demokratiju Andreja Gnjota Belorusiji.

Viši sud u Beogradu prethodno je doneo nepravosnažnu odluku da Gnjot bude izručen toj zemlji.

Evropski pokret je u saopštenju naveo da poziva Vladu Srbije da poštuje međunarodne konvencije o zaštiti političkih azilanata, koje je Srbija ratifikovala i da prestane sa praksom izručivanja lica progonjenih iz političkih razloga.

„Ovim se krše i odredbe domaćeg Zakona o azilu i privremenoj zaštiti koje zabranjuju proterivanje ili izručenje lica na teritoriju na kojoj postoji rizik da će biti podvrgnuto mučenju, nečovečnom ili ponižavajućem postupanju ili kažnjavanju“, navodi se u saopštenju.

Evropski pokret takođe poziva druge organizacije civilnog društva u Srbiji da se aktivno pridruže odbrani Andreja Gnjota, kao i drugih beloruskih i ruskih aktivista prema kojima srpske vlasti preduzimaju mere proterivanja ili izručivanja suprotne međunarodnim konvencijama i domaćem pravu.  

Andrej Gnjot, koji je pre više meseci uhapšen na aerodromu u Beogradu, u ozbiljnoj je opasnosti da u slučaju izručenja, zbog svojih političkih pogleda i aktivnosti u borbi protiv beloruskog režima, bude osuđen na višegodišnju robiju, kao i da mu život bude doveden u opasnost.

Poznato je, prema izveštajima međunarodnih tela koja prate stanje ljudskih prava u Belorusiji, da je na kazne dugogodišnjeg zatvora osuđeno nekoliko hiljada političkih aktivista, koji se nalaze u teškim uslovima i da su neki osuđeni beloruski protivnici režima izgubili život u zatvoru.

(Beta)