Skip to main content

ANDREJ NIKOLAIDIS: Milatović neće na proslavu ‘Dana RS’ i to je odlično. A Mandić?

Stav 02. jan 2024.
2 min čitanja

"Ako ne znaš ko je aga, ti slušaj šta ko priča, pa vidi po čijem je konj vezan"

Predsjednik Jakov Milatović dao je odmjeren i politički mudar novogodišnji intervju za „Vijesti“.

Milatović je vješt političar. Fudbalskom terminologijom rečeno – čvrsto drži sredinu terena. Ne rasipa lopte. Ne dozvoljava kontranapad. Ova iteracija litijaških vlasti, na čelu sa njim i Spajićem, mnogo je teži protivnik od histerične Abazovićeve vlade. Što znači da ta ekipa evoluira, dobro je vođena i vrši dobre izmjene. Dylan bi rekao: “Changing of the Guards” – smjena straže. Protiv ekipe koja je na terenu, opozicija, ovakva kakva je, sa wishful thinking strategijom koje se drži – “njihov centarfor će promijeniti ekipu i odigrati za nas” – u racionalnoj ravni nema šanse.

Milatovićev intervju su, ne krijući zadovoljstvo zbog njegovih stavova, prenijeli sarajevski mediji, između ostalih i uticajna “Slobodna Bosna”, sa kojom sarađujem već dugo, od ranih dvijehiljaditih.

Pod trijumfalnim naslovom: PREDSJEDNIK CRNE GORE POTVRDIO: “Neću ići na tzv. ‘Dan RS’!”, “Slobodna Bosna” piše: “ Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović izjavio je da se neće odazvati pozivu i prisustvovati obilježavanju “dana entiteta RS”.

Ustavni sud BiH je “Dan RS” dva puta proglasio neustavnim. Krajem prošle godine je Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH, saopštio je kako je “proslava 9. januara kao Dana Republike Srpske jasan i direktan propust u provedbi konačnih i obavezujućih odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, kao i odluka visokog predstavnika od 1. jula 2023. godine”. On je u saopštenju upozorio da nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH predstavlja krivično djelo prema Krivičnom zakonu BiH.

Jasno je da Milatoviću, ili bilo kod drugom predstavniku države Crne Gore, nije mjesto na događaju koji je neustavan i predstavlja krivično djelo – a osim toga je i uvreda za državu sa kojom Crna Gora gaji prijeteljske odnose i čiji teritorijalni integritet tvrdi da poštuje.

Zato je Milatovićeva odluka nesporno ispravna.

Ova priča, međutim, ima i drugi par rukava.

Ako ne bude većih iznenađenja, na događaju koji je neustavan i predstavlja krivično djelo pojaviće se predsjednik crnogorske skupštine, Andrija Mandić.

Tako da će crnogorska vlast u slučaju “Dana RS” i “poštivanja teritorijalnog integriteta” Bosne i Hercegovine, da opet upotrijebimo sportsku terminologiju, odigrati dvoznak.

Mandić će biti u prilici da proslavi “Dana RS” prisustvuje u ime crnogorske države – dobrim dijelom – zahvaljujući predsjedniku Milatoviću.

Jer je ovaj učinio sve što je mogao da Mandić sjedne u državničku fotelju.

Ili da to formulišemo ovako: Milatović, koji poštuje zakone BiH, zaslužan je za izbor čovjeka koji će se 9. januara – osim ako dotad, kako se ono kaže, dodatno “demokratski” ne sazri – u lice nasmijati zakonima BiH.

Naravno, možemo očekivati kako će već 10. januara biti saopšteno da je Mandić krivičnom djelu prisustvovao i u njemu uzeo učešća u svojstvu privatnog lica, ne predsjednika skupštine.

U istom intervjuu predsjednik Milatović postavlja retoričko pitanje: “Sjećate li se mojih izjava kada sam smatrao da se što se tiče izbora u Crnoj Gori pitaju građani Crne Gore, a ne nikako bilo ko iz Beograda, Brisela ili Vašingtona”?

Sjećamo. Takođe se sjećamo da je upravo Milatović, izborivši se da bude ostvaren Vučićev zahtjev da Mandić i Front budu dio vlasti, a oglušivši se o zahtjev Vašingtona i Brisela da Mandić i Front u vlast ne uđu, omogućio da Vučićevo miješanje bude uspješno. I da neuspješan bude pokušaj Vašingtona i Brisela da to miješanje u rezultat crnogorskih izbora onemogući.

Ako ne znaš ko je aga, ti slušaj šta ko priča, pa vidi po čijem je konj vezan.

(CDM, foto: Gradski portal)