Skip to main content

DRAGAN BURSAĆ: Dobro Severina reče, ne dajte im Crnu Goru!

Stav 02. jan 2024.
3 min čitanja

"Uprkos klerikalnoj četničkoj kontrarevoluciji ima u Crnoj Gori dosta njenih građanki i građana koji znaju gdje je mjesto domovini i gdje joj je civilizaciji put"

“Drage građanke i građani Crne Gore, sretna vam Nova godina i želim vam sve što vam želi i Severina! Čuvajte nezavisnu, građansku, multietničku i antifašističku Crnu Goru od onih koji bi da vam zemlju upišu u četnički katalog srpskog sveta! Da je vječna!“

Srbijanski tabloid “Kurir“ sa pratećom svitom lavež-četničkih kerova ušao je u Novu godinu sa istom mržnjom prema svemu crnogorskom.

Opet Severina

Tako sa portala urliče naslov:

“POSLE SRAMNOG PERFOMANSA NA CETINJU, SEVERINA U KOTORU NAPRAVILA HAOS! Pevala “Ivanova Korita” pa uzviknula: Ne dajte Crnu Goru!“

Naravno da je Severina zapjevala, razgalila srca prisutnih u Kotoru i naravno da je na koncu kazala:
“Želim da vam cijela godina prođe u znaku ljubavi i sreće, čuvajte se i volite i ne dajte Crnu Goru!“

I šta tu ima toliko čudno, strašno i strano da se proziva direktno Severina i indirektno nezavisna, slobodna, građanska i antifašistička Crna Gora?

Biće da je jedna stvar u pitanju:

Naime, vidite, ni Severina, ni Crna Gora nisu srpske, koliko god ih u srpskom svetu svojatali. I to im Srbija ne može oprostiti. Niti Severini što nije pod okriljem Srbije, a Crnoj Gori još manje.

A ako iko zna kako najprizemnije prodati papir i digitalni binarni sistem najnižih ljudskih strasti, to su srbijanski tabloidi koji su odavno i svijest, i savjest, i etička norma, i znanje, i pamet Srbije.

Neko će reći da su i septička jama, samo što plebs u Srbiji ima čudnu osobinu da se i hrani iz te septičke jame. Reklo bi se kod nas u Bosni jedu iz onoga iz čega se ne jede ono što se ne jede.

No da se vratimo Crnoj Gori i Severini u toj Crnoj Gori koja ima tu vezu sa morem sinjim i planinama surim.

“Uvijek je ljepše davati, osjećate se bolje, da budete nekome rame za plakanje, ruka koja je pružena. Da se osmjehnete svakom čovjeku kojeg sretnete na ulici. Jer koliko god im bilo teško, da nađu ono najljepše, najiskonskije u sebi, što je nama ljudima dato, da imamo ljudskosti, dobrote, zahvalnosti i slobode. Sloboda je najvažnija u ovim vremenima danas. Želim im da se ne boje i da, bez obzira na sve, misle svojom glavom i da tako uče svoju djecu”, kazuje Severina.

A kazuje upravo ono što jeste poenta, bit, srž i suštastvo i Crne Gore i svih onih herojskih Crnogoraca i Crnogorki koji se na svoj način bore protiv okupacije i porobljavanja i danas, u 21. vijeku. Kazala je Crna Gora još 2006. da nikad robom više neće biti i nikad Podgoričke skupštine koja bazdi izdajom više biti neće. I uprkos klerikalnoj četničkoj kontrarevoluciji ima u Crnoj Gori dosta njenih građanki i građana koji znaju gdje je mjesto domovini i gdje joj je civilizaciji put. A taj put jeste Evropa, taj put jeste put zapadnih vrijednosti, taj put jeste put iskonskih crnogorskih prijatelja. Na koncu Severina i jeste jedan od crnogorskih prijatelja koja je to i u Kotoru potvrdila.

Četnici joj mogu samo pljunuti pod prozor

A ona četnička svjetina?

I kao što je toj svjetini smetalo kad je ljetos Severina na Cetinju nastupila u dvorištu Biljarde povodom 210 godina rođenja crnogorskog pjesnika Petra Petrovića Njegoša, tako i danas toj svjetini smeta Severina koja u novogodišnjoj noći želi svu sreću, ljubav ali i pamet građanima Crne Gore i riječima “ne dajte Crnu Goru“ zapravo im šalje najbitniju poruku za 2024. godinu.

Jer svjetina hoće Crnu Goru nazad u srpski svet!

Svjetina odriče Crnoj Gori i jezik, i vjeru, i naciju, i državnost, i opstojnost. Svjetina smatra da je Seve ustaškinja i svjetina je ta koja se nada da će nakon popisa “preuzeti“ Crnu Goru. Pa onda kad vidite kako ta svjetina mentalno povraća po društvenim mrežama bacajući iz sebe dijelove jeftine ruske salate, zapravo vam bude jasnija i ozbiljnija poruka Severine Vučković kojom poručuje “u pamet se Crna Goro!“

I zaista, ta misao će biti zvijezda vodilja i Crnoj Gori i njenim građanima jer sačuvati istinsku državnost biće problem, koliko god se to nekima činilo lako.

Crna Gora u ovoj konstelaciji snaga, sa ovim vlastima, sa ovakvim okruženjem i sa nadirućim srpskim svetom, Crna Gora koja preumljena hoće u taj srpski svet, sve dobrovoljno asimilirana mora čuvati sebe-najviše od same sebe i onog dijela sebe nesvjesnog opasnosti.

A poznajući iskrene građane te ponosne Crne Gore, nadam se i vjerujem da će uspjeti sačuvati nukleus onoga za šta su se borili njeni prvaci i junaci.

Da ti je sretna Nova godina Crna Goro, dobro mi stoj i čuvaj sebe i svoje građane. A veličine poput Severine ti samo mogu pomoći na tome putu!

Da je vječna!

(CDM, foto: privatna erhiva)