Skip to main content

ANDREJ NIKOLAIDIS: Bacanje suzavca nije ulcinjski način. Ovom gradu stran je ekstremizam

Jugoslavija 30. мај 2024.
2 min čitanja

"Ovo je stari grad mudrih ljudi. Mi se ovdje ne gađamo suzavcem, kao kršima, nego dogovaramo i završavamo posao"

U ulcinjskoj Skupštini sinoć je neko – čiji identitet trebaju otkriti tužilaštvo i policija – bacio suzavac. I, kako smo javili na CDM-u, isključio struju.

Zašto se desila ta diverzija, nezapamćena u Ulcinju?

Na taj je način bivša vlast, dakle URA, pokušala spriječiti demokratsku tranziciju i uspostavu nove vlasti – prije svega imenovanje Gencija Nimanbegua na mjesto Predsjednika opštine.

Zašto je došlo do smjene vlasti? Zato što je URA pokušala izigrati koalicioni sporazum sa FORCA-om. Koja je uspjela oformiti novu većinu bez Abazovića. URA je, dakle, pucala sebi u koljeno.

Samoranjavanje su obavili majstorski, ali im nije uspjelo da zaustave smjenu vlasti. Nova većina ima izborni legitimitet, ima puni legalitet i više nego dovoljno ruku u opštinskom parlamentu da suvereno može sprovesti svaku političku odluku. To je dobro za Ulcinj, jer ovaj grad, kao i svaki koji živi od turizma, treba stabilnost.

Bacanje suzavca kao forma političke diverzije je posljednje što Ulcinju treba pred turističku sezonu. To je posljednje što Ulcinju treba bilo kad.

Jer bacanje suzavca, prosto, nije ulcinjski način. Ovo je stari grad mudrih ljudi. Mi se ovdje ne gađamo suzavcem, kao kršima, nego dogovaramo i završavamo posao.

Ovaj grad zaslužuje bolje od toga. Kao da nije dovoljno što se državna vlast decenijama maćehinski odnosi prema Ulcinju, sistematski zaustavlja razvoj ovog grada – sada su još i Ulcinjani počeli da rade na vlastitu štetu.

Ekstremizam je stran Ulcinju. Za razliku od Crne Gore, ovdje se vlast bezbroj puta mijenjala a gotovo svaka partija bila je u jednom trenutku vladajuća. I uvijek je smjena vlasti tekla u duhu demokratije, zdravog razuma i građanske pristojnosti. Onako kako treba biti.

Tako je bilo do sinoć. A onda je bivša vlast krenula u destrukciju.

To se nije desilo slučajno. Od Ulcinja se pokušao napraviti grad-slučaj, kao Šavnik, gdje je demokratija suspendovana, e da bi se pokazalo kako je Crna Gora disfunkcionalna država.

Iako se na društvenim mrežama moglo naići na takvo tumačenje, ono što se desilo u Ulcinju nema nikakve veze sa bacanjem suzavca u kosovskom Parlamentu, čemu su svojevremeno pribjegavali Kurtijevi poslanici. Kurti i njegovi borili su se za Kosovo. Ovi naši borili su se za golu vlast, u tuđu korist.

Kurti je u Srbiji bio u zatvoru, a Dritana tamo simbolički nose na rukama i čitava tamošnja elita okuplja se da mu zahvali na poslu koji je obavio za njihov velikodržavni projekat.

Sinoćnje bacanje suzavca u Ulcinju, dakle, nije kurtijevski, nego radikalsko/naprednjacki/frontovski čin. Počinjen za njihov interes.

(CdM, foto: Wikimedia)