Skip to main content

Andraš Agošton: Đula Laslo protiv DSVM-a

Autonomija 24. сеп 2008.
2 min čitanja

Subotičanin Đula Laslo, jedini pokrajinski poslanik Demokratske stranke vojvođanskih Mađara i član stranačkog izvršnog odbora – okrenuo se protiv svoje stranke – konstatuje lider DSVM Andraš Agošton u obimnom tekstu povodom zbivanja u subotičkoj organizaciji ove stranke, koji je objavljen u stranačkom glasilu „Hírlevél“. Lider DSVM, naime, navodi da je Laslo u tišini „okrenuo leđa“ rukovodstvu stranke, obustavio unutrašnju komunikaciju i postao „politički frilenser“.
U nedelju je stigla vest o udaru na partiju – iznosi takođe Agošton, precizirajući da je jedna grupa, jedan „inicijativni odbor“ u Subotici osnovao novu okružnu organizaciju DSVM-a, čiji je potpredsednik sin Đule Lasla. Prema oceni predsednika stranke, cilj tog okupljanja bio je da DSVM, koja sebe određuje kao programsku stranku, pretvori u takmičarsku, koja želi mandate i uticaj, pa tako Laslo sada pokušava udar na stranku, a „može biti reči i o još jednom bliskom cilju, jer i Laslo zna da bi Demokratskoj stranci prijalo ukoliko bi unutrašnji problemi u DSVM unekoliko kočili čelnike DSVM.a da se žestoko bore da država ustanovi mađarski birački spisak, potreban za izbor nacionalnih saveta“.
Pre svega, međutim, treba konstatovatida se u statutarnom smislu u Subotici u nedelju, zapravo, ništa nije dogodilo, budući da se okružne organizacije DSVM-a, na osnovu odluke stranačke konferencije, mogu formirati sa evidentiranim članovima, a da stranka u Subotici „već ima takvu okružnu organizaciju, čiji je predsednik Čaba Šepšei“ – poručio je još Agošton, dodajući da grupa pod patronatom Đule Lasla u smislu statuta DSVM „ne postoji“, niti ima pravni osnov da koristi stranački logo.
Da ne bude zabune, svako u DSVM ima pravo, pa tako i Đula Laslo, da pokuša da skrene stranku sa političkog puta za koji se opredelila prilikom osnivanja, ali to može da pokuša samo na kongresu stranke koji će se uskoro održati u Temerinu, a ne na čelu grupe od 20-25 članova u Subotici – zaključio je još predsednik DSVM-a.

(www.vajdasagma.info)