Skip to main content

Analena Berbok: Ne smemo da gubimo vreme u integraciji Zapadnog Balkana

Jugoslavija 01. jul 2022.
2 min čitanja

Ne smemo više da gubimo vreme u integraciji i približavanju zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, izjavila je u petak u Berlinu nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok (Annalena Baerbock). Na Balkanu ne sme biti prostora koji mogu da ispune Rusija ili drugi akteri, rekla je Berbokova.

U bržem povezivanju država regiona sa EU “nije reč samo o našem geopolitičkom kredibilitetu,” istakla je posle susreta sa slovenačkom koleginicom Tanjom Fajon. Za snažniji uticaj na zemlje Zapadnog Balkana se, osim Rusije, bori i Kina.

“Zapadni Balkan je geografski usred Evropske unije. I ljude sa Zapadnog Balkana konačno moramo da dovedemo u naše političko središte,” rekla je Analena Berbok.

EU je, prema njenim rečima, odavno trebalo da ispuni obećanja u vezi sa pristupnim pregovorima sa zemljama regiona, a posebno oko otvaranja pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

“To je u našem strateškom interesu i takođe je pitanje naše pouzdanosti”, objasnila je nemačka ministarka.

U zemlje Zapadnog Balkana ubrajaju se Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Severna Makedonija, Crna Gora i Srbija.

Berbokova je u tom kontekstu istakla da je Francuska u četvrtak, poslednjeg dana svog šestomesečnog predsedavanja u EU, predložila kompromis koji treba da omogući pregovore sa Skopljem i Tiranom. Francuski predlog je, prema njenim rečima, jedinstvena prilika – “taj korak moramo konačno zajedno da napravimo.”

Ako EU ne drži obećanja, drugi će da popune prostor u regionu, a posebno će biti razočarano mnogo mladih ljudi koji žele “zajedničku evropsku kuću.”

Francuska inicijativa uzima u obzir teme koje su osetljive za obe strane i sada je treba razmotriti, rekao je u četvrtak nemački kancelar Olaf Šolc (Scholz). Rešenje za spor između Severne Makedonije i Bugarske je sada mnogo bliže, kazao je u Madridu, na marginama samita NATO u Španiji.

Bugarska pregovore blokira od kraja 2020. zato što je Severna Makedonija odbacila zahteve Sofije, na primer one o pravima Bugara. Blokada pogađa i Albaniju zato što EU želi da Severna Makedonija i Albanija ka članstvu napreduju istovremeno.

(tekst i foto: dpa)