Skip to main content

ANA LALIĆ: Nekoliko razloga za obijanje prostorija NDNV-a

Ana Lalić 14. feb 2013.
2 min čitanja

U Novom Sadu noćas su obijene prostorije Nezavisnog društva novinara Vojvodine. Nepoznati počinioci, koji će takvi vazda i ostati, nisu ništa odneli iz prostorija koje NDNV deli “popola” sa Klubom odbornika Skupštine grada.
Nezainteresovanost lopova za vajnu imovinu udruženja od nekoliko kompjutera, štampača, stotina knjiga i dva komada fiksnih telefona ukazuje, zaključiše organi, na to da motiv nije krađa. I kod penzionera u Klubu sve na broju, sem flaše pelinkovca i flaše vinjaka, plus sto dinara iz “kase”.
Kako se čini, istraga je već u startu zapela… Nema tela, nema zločina.
Pa, šta li je motiv ovog nestašluka?
Možda je problem ono “nezavisno” u nazivu Udruženja?
Od reči “nezavisno” svakom pravom rodoljubu odmah iskoči alergija, želudac se zgrči, vena na čelu zapulsira. Ukoliko si nezavisan u Srbiji, to znači samo jedno: da te plaća Amerika. A, svi znamo da Amerika neće mirno spavati dok ne uništi Srbiju. I da je koka- kola otrov. I da je Ledi Gaga pošast za pravoslavlje.
Doduše, i sama reč “društvo” aludira na neku organizovanu grupu koja deluje iz senke, sastaje se kradomice u svojim prostorijama, krijući se iza suesednih ubogih penzionera kao paravana, kuje zavere, planira čime tog dana obmanuti javnost i u čiju korist, koga vazdići, a koga proglasiti – naravno zlonamerno i bez trunke dokaza – lopovom…
Ili je dovoljno samo to što su u pitanju novinari?
Jer u NDNV nisu makar kakvi, već mahom ONI novinari koji su po ustoličenju ćirilične vlasti u Novom Sadu stavljeni na spiskove nepodobnih. Navodni novinari, a zapravo plaćeni izdajnici, agenti stranih službi, prodavci Kosova&Metohije, bezbožnici i hulje podmitljive…
Ipak, izvesnije je da je problem u onoj četvrtoj reči u nazivu. Vojvodine.
Jer, u NDNV su sve sami separatisti. Bagra autonomaška.
Zapravo, to i nije udruženje novinara, već jedna plaćenička grupa koja će, ukoliko joj se, junački i patriotski ne stane na kraj, uskoro prerasti u paravojnu formaciju i otcepiti Vojvodinu od majke joj Srbije.
Malo li je razloga, od gore nabrojanih, da se obiju prostorije NDNV?
Ali, preračunali se nepoznati počinioci, vazda takvi ostali.
Ti “novinari” znaju kako da unište dokaze. Prošli su oni kroz kampove, treninge i tzv. seminare.
Novac, uglavnom ostavljen kraj neke kante za smeće u uobičajenoj putnoj torbi (jer količine su u pitanju), uzimaju isključivo u kešu. Kompromitujući materijal/potencijalni dokaz pročitaju, memorišu, a zatim unište. Sitnije delove proguta požrtvovana sekretarica. Eventualne ostatke poliju kiselinom. Komunikacija sa “vezom” iz inostranstva se uspostavlja bezbednim kanalom koji je, isključivo za ovu svrhu, izumela CIA. Mailove pišu u šiframa, latinično, a mobilne telefone koriste isključivo sa jednokratnom karticom.
Blackberry, mada je delovao pouzdan, od nedavno ne koriste.
Sve u svemu, Klub odbornika u koji svraćaju mahom penzioneri, uprkos uzrujanosti članova, danas će normalno nastaviti sa svojim redovnim aktivnostima.
Za NDNV važi isto.
Ana Lalić (Autonomija)