Skip to main content

Amnesti internešenel prinuđen da zatvori kancelarije u Hong Kongu do kraja godine

Marginalci 26. okt 2021.
< 1 min čitanja

Međunarodna organizacija za ljudska prava Amnesti internešenel (AI) saopštila je da će zatvoriti svoje dve kancelarije u Hong Kongu ove godine.

AI je naveo da će lokalnu kancelariju u Hong Kongu zatvoriti ovog meseca, a regionalnu do kraja godine, čije će aktivnosti prebaciti u druge kancelarije u azijsko-pacifičkom regionu.

„Ova odluka, doneta teška srca, iznuđena je zakonom o nacionalnoj bezbednosti Hong Konga, koji je praktično onemogućio organizacijama za ljudska prava da rade slobodno i bez straha od kazne“ navela je Andžula Mija Sing Bais (Anjhula Mya Singh Bais), direktorka međunarodnog odbora AI.

Ona je rekla da su i druge organizacije koje se bave ljudskim pravima prinuđene da prestanu sa radom.

Peking je usvojio zakon o nacionalnoj bezbednosti u Hong Kongu 2020. godine, nakon višemesečnih masovnih antivladinih protesta. Zakonom se zabranjuju „subverzivne aktivnosti, secesija, terorizam i dogovaranje sa stranim silama“.

Više od 120 ljudi, među kojima su prodemokratski aktivisti i novinari uhapšeno je po tom zakonu.

Kritičari u Hong Kongu kažu da Zakon o nacionalnoj bezbednosti narušava slobode, poput slobode izražavanja i okupljanja, koje su gradu obećane kada je bivša britanska kolonija predata Kini 1997. godine.

 (Beta-AP)