Skip to main content

Američki ekspert: FBI ne bi slao sajber-tim u Crnu Goru da nema jasnih indicija o umiješanosti Rusije

Jugoslavija 03. сеп 2022.
< 1 min čitanja

Nikoga ne bi trebalo da šokira da je Crna Gora najvjerovatnije meta RUSKIH kibernetičkih kriminalnih grupa, s obzirom na nedavne napade ne samo na provajdere kritične infrastrukture u Velikoj Britaniji, Grčkoj i Luksemburgu, kao i na vlade Kostarike i Tajvana. U Grčkoj, prošle neđelje, najveći dobavljač prirodnog plina u zemlji napadnut je od Ragnar Lockera, ransomware bande — kaže Sem Kari, šef operacija sigurnosti „Cybereasona”, kompanije za kibernetičku bezbjednost iz Bostona.

„Odabir cilja — Crna Gora, oportunistički je: pronađite ranjivu vladinu mrežu i jurite je“, citira Karija specijalizovani portal „CyberWire” (thecyberwire.com).

„S obzirom na bezobzirne atake na Crnu Goru, sve bi nacije trebale biti u stanju pripravnosti, bez obzira na to koliko su geografski ili politički blizu ukrajinsko-ruskoga sukoba”.

„Zašto bi se inače pojavili izvještaji da je FBI u Crnu Goru poslao tim stručnjaka za kibernetičku sigurnost (Cyber Action Teama – CAT) ako nema jasne indicije umiješanosti RUSIJE? Postoji mogućnost da se posljedice ośete u SAD i drugim regijama“, kazao je Kari.

Napominjemo, sajber napadi na IT infrastrukturu Vlade Crne Gore su počeli 20. avgusta. Zvanični rezultati istrage još nijesu objavljeni.

Abazović, premijer u tehničkom mandatu, juče je demantovao, kao „ishitrene” i „politički motivisane”, procjenu Agencije za nacionalnu bezbjednost i ministra odbrane Konjevića o umiješanosti Rusije u sajber napade na Crne Gore.

TASS, glavna ruska njuz agencija, citirala je ovu izjavu Abazovića, sugerišući da su time potvrđeni stavovi Kremlja: „Zvanična predstavnica Ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova rekla 31. avgusta da Moskva smatra neodgovornim optužbe Podgorice na račun Rusije za sajber napade”.

(Antena M, Foto: Antena M)