Skip to main content

Američka ambasadorka u NATO: Rusija ostaje glavni fokus i primarna pretnja Alijansi

Planeta 13. feb 2024.
2 min čitanja

"Ne odustaje se od podrške Ukrajni"

Američka ambasadorka u NATO Džulijan Smit (Juliane Smith) izjavila je danas da Rusija ostaje glavni fokus i primarna pretnja Alijansi, kao i da se ne odustaje od podrške Ukrajni.

Na onlajn brifingu za novinare Smit je rekla da američki ministar odbrane Lojd Ostin zbog bolesti neće moći da prisustvuje sastanku Ukrajinske kontakt grupe za odbranu 14. februara i sastanku ministara odbrane NATO 15. februara u Briselu.

„Mi u NATO i SAD šaljemo veliku podršku Evropskoj uniji da ojača svoje kapacitete i politike za odbranu. Podržavamo saveznike da izgrade nove sisteme odbrane, ali i da poboljšaju one koje već imaju. Podrška Ukrajini, dok se bori protiv Rusije, približila je EU i SAD“, kazala je ambasadorka.

Ona je navela da je od početka rata u Ukrajini, NATO preduzeo korake da ojača odbranu što uključuje raspoređivanje vojnika, formiranje novih bataljiona u Istočnoj Evropi kao i jačanje sajber bezbednosti, zbog hibiridnih napada koji se očekuju iz Rusije.

„Na kraju desetogodišnjeg plana vidimo da sve veći broj država ispunjava obavezu da izdvoji dva odsto BDP za NATO“, kazala je Smit.

Ona je ponovila da se mora nastaviti sa podrškom Kijevu, jer bi uspeh ruskog predsednika Vladimira Putina u njegovim vojnim ciljeva u Ukrajini ugrozio bezbednost država širom sveta.

Odgovarajući na pitanja novinara, Smit je kao opasne ocenila izjave bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa da, ako bude ponovo izabran, neće više garantovati zaštitu NATO od Rusije, zemljama koje ne ispunjavaju svoje finansijske obaveze.

Svako ohrabrivanje Kremlja da napadne bilo kog saveznika stavlja naše vojnike u veću opasnost. Takve izjave su opasne i neodgovorne“, kazala je ambasadorka.

Dodala je da joj je drago što je Turska odobrila ulazak Švedske u NATO i da se nada da će i Mađarska to uraditi što pre.

„Pozicija SAD po tom pitanju je jasna. Pozvali smo sve saveznike da odobre ulazak i smatramo da je Švedska partner koji je spreman da pristupi Alijansi“, rekla je Smit.

Na pitanje kada se može očekivati naslednik generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga kazala je da je Alijansa u procesu selekcije i da će novi čelnik biti izabran za par meseci, u prvoj četvrtini godine.

„Nije tajna da je holandski premijer Mark Rute izneo da je vrlo zainteresovan za poziciju generalnog sekretara NATO i to se razmatra“, rekla je Smit.

(Beta/foto: Pixabay)