Skip to main content

Berlin najavio mere protiv stranih pomagača desnih ekstremista

Planeta 13. feb 2024.
< 1 min čitanja

"Hoćemo da demontiramo desničarske ekstremističke mreže, lišimo ih prihoda i oduzmemo im oružje"

Stotine hiljada Nemaca zabrinutih zbog jačanja krajnje desnice izašlo je na ulice proteklih sedmica. Ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer (Nancy Faeser) najavila je mere države protiv ekstremista.

Vlada će formirati „jedinicu za rano otkrivanje“ manipulacija i kampanja iz inostranstva, saopštila je Fezerova u utorak.

Ukupno je 13 mera u paketu za borbu protiv ekstremizma. Mere su, uz ministarku, predstavili Tomas Haldenvang (Thomas Haldenwang), šef Kancelarije za zaštitu ustava, i Holger Minh (Münch), predsednik državne kriminalističke policije.

Većina projekata je, međutim, već poznata, a deo je i usvojen.

Desničarski ekstremisti žele da potkopaju poverenje u stabilnost i sposobnost države da deluje, navodi se u novom dokumentu. Ekstremisti streme tom cilju zajedno sa nekim stranim akterima koji isto pronalaze interes u slabljenju demokratije.

Autokratske države stvaraju lažnu sliku svog uticaja na internetu pomoću fantomskih naloga, izmišljaju priče sa fotografijama zasnovanim na veštačkoj inteligenciji i štimuju svoju reputaciju preko kopiranih veb sajtova novina, navodi se u dokumentu.

Nova jedinica za rano otkrivanje je namenjena da unapred prepozna takve kampanje.

„Želimo da iskoristimo sve instrumente pravne države da zaštitimo našu demokratiju“, obećala je ministarka u saopštenju za javnost.

„Hoćemo da demontiramo desničarske ekstremističke mreže, lišimo ih prihoda i oduzmemo im oružje.“

Ministarstvo zahteva i da se promeni ustav, zbog bolje zaštite Saveznog ustavnog suda od neprijatelja demokratije.

Dolazak ekstremista u Nemačku, kao i odlaske treba što je moguće više sprečiti, a istrage dotoka novca za desničarske mreže olakšati.

Lokalna policija i uprave, poput inspekcija za ugostiteljske objekte, treba – na osnovu informacija Kancelarije za zaštitu ustava – da zabranjuju okupljanja ekstremista, ako je to moguće.

(dpa/foto: Moritz Frankenberg/dpa)