Skip to main content

Ambasadorka Švedske: U Srbiji se vraćaju ideje patrijarhata i jača nacionalizam

Jugoslavija 08. мар 2024.
2 min čitanja

"U Srbiji je veoma dobra zakonska situacija, postoje zakoni koji garantuju jednakost i štite prava devojčica i žena, ali nisu dobro implementirani"

Ambasadorka Švedske u Srbiji Anika Ben David rekla je da se u Srbiju vraćaju tradicionalne ideje rodnih uloga i ideje patrijarhata i jača nacionalizam.

U razgovoru, koji je organizovala Akademija ženskog liderstva, povodom Međunarodnog dana žena, Ben David je učenicama srednjih škola rekla da istraže koja prava imaju ili mogu da imaju, da se hrabro za njih zauzmu, da pronađu organizacije civilnog društva koje se bave njihovom zaštitom i da se angažuju.

„Sve počinje time da znate koja su vaša prava. Ovde u Srbiji je veoma dobra zakonska situacija, postoje zakoni koji garantuju jednakost i štite prava devojčica i žena, ali nisu dobro implementirani. Prvo saznajte svoja prava i onda nađite snagu da se za njih zalažete“, kazala je ambasadorka, prenosi Beta.

„Smatram da u Srbiji postoje jaki stereotipi zasnovani na polu i to me brine. Postoji tendencija vraćanja ka tradicionalnim idejama rodnih uloga i odnosa, jača nacionalizam i vraćaju se ideje patrijarhata, što smatram veoma čudnim jer je Srbija država sa sjajnim ljudima“, kazala je Ben David.

Suština proslavljanja Međunarodnog dana žena, 8. marta, nije kupovina poklona ili pružanje pažnje ženama jednom godišnje, već jačanje svesti o pravima za koja su se žene izborile i za koja se i dalje bore – saglasile su se srednjoškolke, učesnice panela „Devojke imaju reč“.

Učenica Lea Mitić je rekla da „žene još nemaju sva prava i da društvo osuđuje žene kada se bore za svoja prava tako što širi stereotipe poput onog da je feminizam uništio žene“.

„Ali malo ljudi povezuje 8. mart sa pravima žena, već samo sa poklonima. Mi žene treba prve da govorimo o tome, da napravimo neku promenu, da debatujemo o tome. Isto tako i mediji treba drugačije da izveštavaju o tome, da to ne bude reklama ‘šta da kupite ženi za 8. mart’, već da govore o tome šta je taj praznik, zašto ga slavimo“, kazala je Mitić.

Srednjoškolka iz Bujanovca Anđela Stevanović navela je da postoji veliki broj stereotipa kojima se devojčicama govori da nisu za neke profesije ili sportove, već da je „njihovo mesto u kuhinji“.

„Kroz dom, kroz kuću i odrastanje uči se puno stvari. Nekada, kada i dečaci i muškarci nauče nešto dobro kod kuće, onda im društvo i okolina ne dozvoljavaju da se istaknu. Kod nas u Bujanovcu sportovima se bave i dečaci i devojčice, ali više dečaci nego devojčice, koje su manje zainteresovane. Devojčicama se priča da su one za kuhinju, da kuvaju i spremaju, a za dečake se kaže da oni nisu za to“, kazala je Stevanović.

(Autonomija, foto: Pixabay)