Skip to main content

Pajtić: Ideja da se izbori zakažu za 28. april podsmevanje Evropskom parlamentu, ODIHR-u i opoziciji

Info 09. мар 2024.
< 1 min čitanja

"Ukoliko opozicija bude dovoljno čvrsta u tome da izbori ne mogu biti održani tog datuma, on će biti primoran da datum promeni"

Nekadašnji predsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić ocenio je da ideja da se beogradski izbori zakažu za 28. april podsmevanje Evropskom parlamentu, kancelariji OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), Evropskoj komisiji, opoziciji i građanima koji su na izbore izašli u decembru prošle godine.

Pajtić je za današnji list „Nova“ rekao da je potpuno očigledno da je nemoguće promeniti bilo šta od izbornih uslova do tog datuma, kao i da je jasno da predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavljuje taj datum kako bi ispipao „puls javnog mnjenja“ i video da li će otpor biti velik.

„Mislim da, ukoliko opozicija bude dovoljno čvrsta u tome da izbori ne mogu biti održani tog datuma, on će biti primoran da datum promeni. Sumnjam da će ići protiv opozicije i protiv međunarodne zajednice, u trenutku kada je nemoguće išta od izbornih uslova promeniti“, naveo je on.

Govoreći o formatu opozicije na predstojećim izborima Pajtić je kazao da, ukoliko bi se išlo u dve kolone, misli da bi ona oko Nove Demokratske stranke Srbije morala da bude šira, odnosno da uključi i Narodnu stranku, Dosta je bilo, Dveri, kako bi bilo što manjeg rasipanja glasova.

„S druge strane, čak i jedna kolona, u kojoj bi bili ‘Srbija protiv nasilja’, koalicija NADA i još neki od desnih političkih aktera, ako istraživanja pokažu da to donosi sinergiju, jeste nešto u šta treba ući“, dodao je on.

(Autonomija, foto: N1)