Skip to main content

Ambasador Ukrajine u Srbiji: Denacifikacija znači genocid

Info 02. авг 2022.
2 min čitanja

Ambasador Ukrajine u Srbiji Volodomir Tolkač rekao je da za njega denacifikacija označava genocid.

On je to kazao komentarišući izjavu poslanika Srpske napredne stranke Vladimira Đukanovića da će Srbija biti prinuđena da krene u denacifikaciju Balkana.

„Za mene da (znači genocid), jer sam video šta znači denacifikacija Putina u Ukrajini. To je čisti genocid. Tako da ja nemam drugi primer šta znači denacifikacija“, kazao je Tolkač za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Poslanik vladajuće Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović je 31. jula na Tviteru napisao „Sve mi se čini da će Srbija biti prinuđena da krene u denacifikaciju Balkana. Voleo bih da grešim.“

Đukanović je koristio terminologiju koju je zvanična Rusija javno plasirala kao razlog za vojnu agresiju na Ukrajinu. Hiljade mrtvih, više miliona izbeglih Ukrajinaca, kao i uništavanje infrastrukture, zvanična Rusija je pravdala sprovođenjem „denacifikacije i demilitarizacije“ Ukrajine.

„Za mene je denacifikacija neka vrsta genocida nad ukrajinskim narodom, i ako neko želi da organizuje ovaj genocid ovde u balkanskim zemljama, ja nemam komentar”, rekao je Tolkač za RSE.

Đukanović se istog dana izvinio zbog tvita gostujući na privatnoj televiziji Pink.

Kako je ocenio poslanik Evropskog parlamenta Tonino Picula, izjava Vladimira Đukanovića deo je politike izazivanja nestabilnosti u regionu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Picula navodi da je Đukanović u širem kontekstu ove priče nebitan, “ali je simptomatično za vučićevsko naslanjanje na rusku vanjsku politiku i njegov i SNS-ovski vazalski odnos prema Putinu”.

Srbija je jedina zemlja kandidat za pridruživanje Evropskoj uniji (EU), pored Turske, koja nije uvela sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu koja je počela 24. februara.

Izjava Vučićevog poslanika dio politike izazivanja nestabilnosti, ocijenio Picula

Izjava poslanika Srpske napredne stranke Vladimira Đukanovića da će Srbija biti prinuđena da krene u denacifikaciju Balkana, dio je politike izazivanja nestabilnosti u regionu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, ocijenio je poslanik Evropskog parlamenta Tonino Picula.

“To je još jedan rukavac vučićevske politike izazivanja nestabilnosti u regionu, zbog održavanja fantazmagoričnog narativa o takozvanom srpskom svetu, koji je paravan za njegova posrtanja u unutrašnjoj politici”, kazao je Picula za Radio Slobodna Evropa.

Naime, poslanik vladajuće Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović je 31. jula na Twitteru napisao „Sve mi se čini da će Srbija biti prinuđena da krene u denacifikaciju Balkana. Voleo bih da grešim.“

Picula navodi da je Đukanović u širem kontekstu ove priče nebitan, “ali je simptomatično za vučićevsko naslanjanje na rusku vanjsku politiku i njegov i SNS-ovski vazalski odnos prema Putinu”.

Uprkos tome što je članstvo u EU odredila kao svoj strateški cilj, Srbija je jedina zemlja kandidat za pridruživanje Evropskoj uniji (EU), pored Turske, koja nije uvela sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu koja je počela 24. februara.

Pema riječima Picule, Vučićev režim godinama kontinuirano manevriše na novcu evropskih investitora.

“Za to je dovoljno pogledati listu vodećih zemalja po ulaganju u Srbiju, i upornoj proruskoj i učestaloj prokineskoj propagandi. Ispada da Vučić sve vrijeme na evropskom novcu čini geopolitičke usluge Rusiji, što je nastavio i nakon početka agresije na Ukrajinu”, poručio je Picula.

Kako navodi, pitanje je ima li Vučić hrabrosti da u ovom trenutku zaigra do kraja na kartu Rusije “i radi vlastitog održavanja na vlasti zemlju ostaviti na vratima Unije sljedećih nekoliko decenija”.

“Sigurno je samo da Putinu, koji je precijenio svoje snage u Ukrajini, sada odgovara dodatna disperzija energije i pažnje EU i njezinih partnera.
Takve usluge Rusiji dio su jako opasne igre u kojoj će glavni gubitnici biti građani Srbije”, zaključuje Picula.

Srbija je deceniju kandidat za članstvo u EU i u tom periodu otvorila je 22 od ukupno 35 poglavlja.

(Slobodna Evropa, Foto: Pixabay)